Εν αναμονή της επερχόμενης χειμερινής γιορτής, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια “τυχερή” βασιλόπιτα όπως την έλεγε η μάνα μου που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση την παραμονή της πρωτοχρονιάς…και θα σας πάει καλά όλη χρονιά

ΥΛΙΚΑ :
380 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
750 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
6 αυγά
3 φλιτζάνια ζάχαρη
200 ml γιαούρτι
μια πρέζα αλάτι
τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
150 γρ καρύδια
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Για πιο ευκολία μπορείτε να τα έχετε στον πάγκο σας μετρημένα από πριν.
Αρχικά βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 30 ή 32 εκατοστά και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί για να μπορείτε να τη ξεφορμάρετε πιο εύκολα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους στους 180°C στις αντιστάσεις.
Χωρίστε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Με ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπήστε τα ασπράδια αυγού με ένα τσίμπημα αλατιού σε ένα μπολ. Ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να είναι πολύ παχύ και λαμπερό.
Τοποθετήστε το μπολ στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να είναι κρεμώδες σαν σαντιγύ. Προσθέστε σιγά σιγά τους κρόκους αυγών ένα προς ένα για να τα απορροφά το μίγμα.
Στη συνέχεια, ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, το ξύσμα, το γιαούρτι για να τα συνδυάσετε.

Προσθέστε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού με το μπέικιν στο μίγμα, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα. Προσθέστε το 1/3 των λευκών αυγών και αναμίξτε ελαφρά.
Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και ασπράδι αυγών. Προσθέστε τα καρύδια στο τέλος.
Αδειάζετε τη βασιλόπιτα κέικ στο ταψί που έχετε ετοιμάσει πριν και βάζετε το φλουρί. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 – 55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Είναι σημαντικό να μην ανοίγετε τον φούρνο την ώρα που ψήνετε η βασιλόπιτα και παίρνει όγκο.
Πριν τη βγάλετε, ελέγξτε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή μια οδοντογλυφίδα εάν είναι έτοιμη. Πρέπει η λάμα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο της βασιλόπιτας.
Αφήνετε στο ταψί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη βγάλετε στη πιατέλα. Αφαιρείτε το
αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.