Hummus (Χούμους)

Είμαι τόσο χαρούμενος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να μου γράφουν, φτιάχνοντας τις συνταγές μου ή μου ζήτησαν μια συνταγή.
Ένα γοητευτικό πλάσμα, η Μαρία Κωνσταντίνου, έκανε μια καταπληκτική δουλειά με τον χούμους και τα κράκερ  και μου θύμισε ότι δεν είχα δημοσιεύσει τη συνταγή του χούμους.
Ειλικρινά, σκέφτηκα ότι δεν θα προκαλούσε ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν πολλές συνταγές για το χούμους, αλλά πολλοι φίλοι με ρωτούν για αυτό.

Η υφή : Αέρινη, απαλή, αγκαλιάζει τον ουρανίσκο και χαϊδεύει τις αισθήσεις. Κάθε μπουκιά, μια μικρή έκρηξη γεύσης και απόλαυσης.

Η γεύση : Πλούσια, γεμάτη, με γήινες νότες από ρεβίθια, που ισορροπούν τέλεια με την οξύτητα του λεμονιού και την κρεμώδη γλυκύτητα του ταχινιού.

Η ευελιξία: Αξεπέραστη! Σαν άλλος χαμαιλέοντας, προσαρμόζεσαι σε κάθε περίσταση.

  • Σαν ορεκτικό, απλώνεσαι πάνω σε ζεστό πιτούλα, παρέα με τραγανά λαχανικά.
  • Σαν ντιπ, δίνειμια υγιεινή νότα σε κάθε τραπέζι.
  • Σαν μεζές, συνοδεύεις κρασί και τσίπουρο, ξεσηκώνοντας παρέες και τροφοδοτώντας ατελείωτες συζητήσεις.
  • Σαν συστατικό, ενσωματώνεσαι σε σαλάτες, σάντουιτς και wraps, προσθέτοντας πρωτεΐνη και γεύση.

Η ιστορία : Αρχαία και γεμάτη μυστήριο, χάνεσαι στα βάθη των αιώνων, φέρνοντας μαζί σου την αύρα της Ανατολής.

Η διατροφική αξία: Θησαυρός θρεπτικών συστατικών, πλούσιος σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Η απλότητά: Φτιαγμένος από λίγα και αγνά υλικά, καταφέρνεις να δημιουργείς μικρά θαύματα γεύσης.

Χούμους, είσαι ένα αριστούργημα απλότητας, γεύσης και θρεπτικής αξίας.

Υλικά:

400 γραμμάρια ρεβίθια από βάζο / ή προμαγειρεμένο /.
* Για πολλές συνταγές προτιμώ να μαγειρεύω ρεβίθια, αλλά ειδικά για χούμους προτείνω ρεβίθια από ένα βάζο
2 πλήρεις κουταλιές της σούπας ελαφρύ σουσάμι ταχίνι
Ο χυμός 1/2 ή ολόκληρου λεμονιού εξαρτάται από τη γεύση
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κουτ αλεσμένο κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Καπνιστή πάπρικα ή Σουμάκ

Παρασκευή:

Σε χαμηλή φωτιά, τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένο σκόρδο και κύμινο και αφήνουμε να κρυώσει. Βάλτε ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο με μπαχαρικά και χυμό λεμονιού σε ένα μπλέντερ και αλέστε τα πάντα σε λείο πουρέ.
Εάν αποδειχθεί πολύ παχύ, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο κρύο νερό.

Καρυκευέστε με αλάτι και πιπέρι, σχηματίστε όμορφα το hummus σε ένα πιάτο, φτιάξτε βαθιές χοάνες στις οποίες ρίχνετε ελαιόλαδο, πασπαλίστε με καπνιστή πάπρικα.
Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού όπως έκανε η Μιμή και σερβίρετε με κράκερ ή τοστ.
Ευχαριστώ τη Μιμη για την εμπιστοσύνη της 

Καλή Ορεξη

 

Προηγούμενο άρθροΟι καλύτερες Τηγανίτες βήμα βήμα
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια Λαχανικών