Mini Δίχρωμα Σιροπιαστα τσουρεκάκια.

Το ψωμάκι τυπου τσουρέκι έχει έναν μοναδικό συνδυασμό μπαχαρικών που το ξεχωρίζει από το μπριός και άλλα είδη ψωμιού.
Το τσουρέκι είναι δημοφιλές όλο το χρόνο και η συνταγή του έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Τι ξεχωρίζει αυτή τη συνταγή από άλλες συνταγές;
Το αυθεντικό παραδοσιακό τσουρέκι δεν περιέχει κακάο. Στη συνταγή μου με σιρόπι μπορείτε να δοκιμάσετε το αυθεντικό Τσουρέκι μαζί με μια νόστιμη εκδοχή του «κακάο». Επιπλέον, το παραδοσιακό τσουρέκι δεν περιέχει σιρόπι.
Σε αυτή την εκδοχή του το σιρόπι προσθέτει όχι μόνο γλυκιά γεύση αλλά και διαφορετική υφή στο τσουρέκι.

Πως θα τα κάνουμε

Μαγιά:
Ένα άλλο σημαντικό βήμα σε αυτή τη συνταγή είναι η προετοιμασία της μαγιάς.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας φρεσκια μαγιά αλλιώς δεν θα φουσκώσουν.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη (από τη ζάχαρη που έχεις ήδη για αυτή τη συνταγή).
Αφήνουμε τη μαγιά να δράσει για 15 λεπτά. Θα το δείτε να αφρίζει.

Ενώ περιμένετε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, λιώστε το βούτυρο.

Ζύμη:
Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη βανίλια, το αλάτι μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται απαραίτητα ούτε βάση ούτε μίξερ χειρός και μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη με τα χέρια σας.
Το μόνο κόλπο είναι να ξέρετε πότε να σταματήσετε το ζύμωμα. Το τσουρέκι δεν θέλει πολύ ζύμωμα καθώς δεν είναι ψωμί.
Χτυπάμε το μείγμα των αυγών με το χτύπημα για περίπου 2-3 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και 600 γρ από το αλεύρι.
Χτυπάμε το μείγμα με ένα γάντζο ζύμης για άλλα 5 λεπτά.

Ζύμη κακάο:
Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας με κακάο. Έτσι, χωρίστε την αρχική ζύμη σε δύο μέρη.
Τοποθετήστε το ένα σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέστε κακάο σε μια από τις δόσεις ζύμης και χτυπήστε το για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Χτυπήστε το μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στη ζύμη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 40γρ λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα
για άλλα 3-4 λεπτά. Και πάλι, θέλετε το λιωμένο βούτυρο να ενσωματωθεί στη ζύμη.

Γυρίστε τώρα την αρχική μερίδα «λευκής ζύμης» και προσθέστε 50 γρ αλεύρι.
Το ζυμώνουμε με το χέρι για 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά 40γρ λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί και το βούτυρο στη ζύμη.

1ο Φούσκωμα:
Μόλις ολοκληρώσετε αυτά τα βήματα, καλύψτε κάθε μπολ με μεμβράνη και πετσέτες κουζίνας και φυλάξτε το σε ζεστό μέρος για 35-35 λεπτά για
να φουσκώσει.
Ενώ περιμένετε να φουσκώσουν οι μερίδες της ζύμης, λαδώστε ελαφρά τα ταψιά και την επιφάνεια εργασίας σας.
Τώρα είναι ώρα να αρχίσετε να πλάθετε τη ζύμη

Ζύμη:
Αφού ανοιγετε το καθένα σε ορθογώνια σχήματα, τα αλείφετε με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου).
Τώρα τα διπλώνουμε, κόβουμε τα κομμάτια της ζύμης σε κοεδονια και τα πλάθουμε σε κόμπους.

2ο Φούσκωμα
Τα τοποθετούμε στα ταψιά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 25-30 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Ψήσιμο:
Μετά από το τυλικό φουσκωμα, τα αλείφουμε με το αυγο διαλλυμενο σε νερο και τα ψήνουμε στους 160C στο μεσαίο ράφι του φούρνου για
25-30 λεπτά. Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των μερίδων των μίνι τσουρεκιων.
Αυτή η συνταγή κάνει 20-25 κομμάτια.

Υλικά

Για τη ζύμη:

15 γρ μαγιά ξερή
700gr αλεύρι δυνατό (περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 12%)
240 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
80 γρ βούτυρο (για τη ζύμη)
80 γρ βούτυρο (για το δίπλωμα της ζύμης)
30 ml ηλιέλαιο
20 γρ κακάο
5 αυγά
7γρ μαχλέπι
3-4 σταγόνες βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 γρ αμύγδαλα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

1L νερό
850 γρ ζάχαρη
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
φλούδα πορτοκαλιού
φλούδα λεμονιού

Επάλλειψη αυγών:

1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νερό

Θα χρειαστείτε τον παρακάτω εξοπλισμό: ζυγαριά κουζίνας, θερμόμετρο κουζίνας, μίξερ χειρός ή και βάσης, 1 μεγάλη κατσαρόλα, 2 μεσαίου μεγέθους μπολ, πλάστη και 2 μεγάλα ταψία.

Δείτε την Εκτέλεση στην Επομενη Σελίδα

1
2
Προηγούμενο άρθροΕκμέκ κανταΐφι με βανιλένια κρέμα
Επόμενο άρθροΚέικ με Σταφίδες Γεμάτο Αρώματα