Υλικά

 

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
4 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
2 κουταλάκια κανέλα
2 φλιτζάνες ζάχαρη
4 φλιτζάνες λάδι
25 φύλλα πίτας
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνες ζάχαρη
2 φλιτζάνες νερό

Διαδικασία
Βήμα 1
Ροδίζουμε το ρύζι με 1 φλιτζάνι λάδι.
Βήμα 2
Έχουμε τις 4 φλιτζάνες νερό βραστό και το ρίχνουμε στο ρύζι.
Βήμα 3
Αφού απορροφηθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, ρίχνουμε 1 κουταλάκι κανέλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη.

 

Βήμα 4
Κοπανίζουμε τα καρύδια, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους.
Βήμα 5
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 5 φύλλα, λαδωμένα και αυτά, ένα – ένα.
Βήμα 6
Σκορπίζουμε πάνω στο πέμπτο φύλλο λίγα καρύδια και συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα και υλικά ως εξής : ένα φύλλο, λάδι, στο επόμενο ρύζι, στο άλλο πάλι λάδι, στο άλλο φύλλο καρύδια, και με τη σειρά αυτή επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά φροντίζοντας να μας μείνουν 4 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα.
Βήμα 7
(Και στα 25 φύλλα τα υλικά θα πρέπει να μοιραστούν σε 4 μέρη το καρύδι αι 4 μέρη το ρύζι).
Βήμα 8
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια (όπως το μπακλαβά), βράζουμε λάδι, το ρίχνουμε στις κοψιές για να μην αναποδογυρίζουν τα φύλλα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τη ρυζόπιτα.
Βήμα 9
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για λίγο τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό (ώσπου να δέσει).
Βήμα 10
Αφού ψηθεί και κρυώσει η πίτα, την ποτίζουμε με καυτό το σιρόπι.

ΠΗΓΗ