Ρυζόπιτα γλυκιά Λευκάδος

Η Ρυζόπιτα Λευκάδας, όντας μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη μνήμες και νοσταλγία, αποτελεί μια γαστρονομική εμπειρία που αγγίζει τις αισθήσεις και ξυπνάει τον ουρανίσκο.

Η ρυζόπιτα Λευκάδας συνδυάζει ιδανικά την γλυκύτητα του ρυζιού με το άρωμα της κανέλας και του καρυδιου. Η λεπτή ισορροπία των υλικών δημιουργεί ένα γευστικό αριστούργημα που σαγηνεύει και αφήνει μια γλυκιά επίγευση που διαρκεί.

Εκτός από την αξεπέραστη γεύση και υφή, η ρυζόπιτα Λευκάδας φέρει μαζί της και μια αίσθηση παράδοσης και αυθεντικότητας.

Κάθε μπουκιά αγγίζει τις μνήμες και ξυπνάει νοσταλγικές στιγμές, φέρνοντας στο νου εικόνες από οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτινά τραπέζια.

Είτε είστε λάτρης των γλυκών, είτε απλά θέλετε να δοκιμάσετε μια αυθεντική γεύση της Ελλάδας, η ρυζόπιτα Λευκάδας είναι μια επιλογή που δεν θα σας απογοητεύσει. Αφεθείτε στην γλυκιά αγκαλιά της και ζήστε μια γευστική αποκάλυψη που θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
4 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
2 κουταλάκια κανέλα
2 φλιτζάνες ζάχαρη
4 φλιτζάνες λάδι
25 φύλλα πίτας
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνες ζάχαρη
2 φλιτζάνες νερό

Διαδικασία

Βήμα 1
Ροδίζουμε το ρύζι με 1 φλιτζάνι λάδι.
Βήμα 2
Έχουμε τις 4 φλιτζάνες νερό βραστό και το ρίχνουμε στο ρύζι.
Βήμα 3
Αφού απορροφηθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, ρίχνουμε 1 κουταλάκι κανέλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη.

Βήμα 4
Κοπανίζουμε τα καρύδια, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους.
Βήμα 5
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 5 φύλλα, λαδωμένα και αυτά, ένα – ένα.
Βήμα 6
Σκορπίζουμε πάνω στο πέμπτο φύλλο λίγα καρύδια και συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα και υλικά ως εξής : ένα φύλλο, λάδι, στο επόμενο ρύζι, στο άλλο πάλι λάδι, στο άλλο φύλλο καρύδια, και με τη σειρά αυτή επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά φροντίζοντας να μας μείνουν 4 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα.
Βήμα 7
(Και στα 25 φύλλα τα υλικά θα πρέπει να μοιραστούν σε 4 μέρη το καρύδι αι 4 μέρη το ρύζι).
Βήμα 8
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια (όπως το μπακλαβά), βράζουμε λάδι, το ρίχνουμε στις κοψιές για να μην αναποδογυρίζουν τα φύλλα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τη ρυζόπιτα.
Βήμα 9
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για λίγο τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό (ώσπου να δέσει).
Βήμα 10
Αφού ψηθεί και κρυώσει η πίτα, την ποτίζουμε με καυτό το σιρόπι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚριθαρότο μανιταριών: Η τέλεια συνταγή για νηστίσιμες και vegan επιλογές
Επόμενο άρθροΠεντανόστιμο Κοτόπουλο με Σπανάκι