Το αφράτο Κέικ Βουτύρου με σάλτσα λεμονιού είναι μία από εκείνες τις κλασικές συνταγές που κάθε νοικοκυρά οφείλει να γνωρίζει. Είναι ένα πανεύκολο κέικ που φτιάχνω συχνά, καθώς η απλότητά του κρύβει μια πλούσια, βουτυρένια γεύση, ενώ η σάλτσα λεμονιού του δίνει μία ξεχωριστή, δροσερή πινελιά. Με απλά υλικά και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, μπορούμε να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα που θα μας γεμίσει με τις πιο γλυκές αναμνήσεις.


Υλικά για το Κέικ Βουτύρου

  • 2 φλιτζάνια βούτυρο
  • 3 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 10 μεγάλα αυγά
  • 4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τη Σάλτσα Λεμονιού

  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας άμυλο αραβοσίτου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση της Συνταγής

Αρχικά, αφήνω το βούτυρο και τα αυγά να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα για κέικ, φροντίζοντας να είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μείγμα να μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 185°C.

Χτυπάω 2 φλιτζάνια βούτυρο στο μίξερ μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι. Προσθέτω 3 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να γίνει μία απαλή κρέμα. Προσθέτω ένα-ένα τα 10 μεγάλα αυγά, χτυπώντας για 1 λεπτό μετά από κάθε προσθήκη.

Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και προσθέτω αργά τα 4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτω τη βανίλια και ανακατεύω καλά. Βάζω το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.

Ψήνω στους 185°C για 1 ώρα και 20 λεπτά. Για να ελέγξω αν έχει ψηθεί το κέικ, βάζω μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, και αν βγει καθαρή ή με ξηρά ψίχουλα, είναι έτοιμο. Αφαιρώ το κέικ από τον φούρνο και το αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά πριν το αναποδογυρίσω σε μια πιατέλα και σερβίρω.

Σάλτσα λεμονιού

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω τη σάλτσα λεμονιού. Βράζω το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το άμυλο αραβοσίτου σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει βράση, μειώνω τη θερμότητα για να σιγοβράσει και μαγειρεύω για 2-3 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρώ από τη φωτιά και ανακατεύω σε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού. Σερβίρω τη σάλτσα ζεστή πάνω στο κέικ.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά (ψύξης)
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 10 λεπτά

Χρήσιμα Tips για το Κέικ Βουτύρου

Το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μην παραλείψετε να κοσκινίσετε το αλεύρι, γιατί αυτό είναι το μυστικό για ένα πραγματικά αφράτο κέικ βουτύρου.

Η σάλτσα λεμονιού δένει καλύτερα όταν την ανακατεύετε συνεχώς κατά τη διάρκεια του βρασμού.