Η Πίτα με Τυρί και Χόρτα στο φούρνο είναι μια εξαιρετική ιδέα για ένα κυρίως γεύμα ή ένα πλούσιο σνακ! Καθώς η βασική της φιλοσοφία είναι δύο πολύ λεπτά στρώματα ζύμης γεμάτα με άφθονη, ζουμερή γέμιση, αποτελεί μια μοναδική γευστική εμπειρία. Επειδή γίνεται με εύκολη ζύμη από κεφίρ και πλούσια γέμιση τυριού και φρέσκων χόρτων, είναι μια συνταγή που θα λατρέψετε. Επομένως, ετοιμαστείτε για μια πεντανόστιμη Πίτα με Τυρί και Χόρτα στο φούρνο που θα εξαφανιστεί από το τραπέζι!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πίτα με Τυρί και Χόρτα στο φούρνο

Πίτα με Τυρί και Χόρτα στο φούρνο

Φτιάξτε μια αφράτη και εύκολη Πίτα με Τυρί και Χόρτα στο φούρνο με λεπτή ζύμη από κεφίρ και πλούσια γέμιση τυριού, άνηθου και κρεμμυδιού.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 15 minutes
Additional Time 2 hours
Total Time 2 hours 45 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια - Αλεύρι (περίπου 300γρ.)
  • 250 ml - Κεφίρ
  • 50 γρ. - Βούτυρο (λιωμένο ή μαλακωμένο)
  • 7 γρ. - Μαγιά (ξερή)
  • 0,5 κ.γ. - Αλάτι

Για τη Γέμιση:

  • 150 γρ. - Τυρί (αλμυρό, π.χ. φέτα με γραβιέρα)
  • 150 γρ. - Κρεμμύδι (πράσινο, ψιλοκομμένο)
  • 150 γρ. - Άνηθος (ψιλοκομμένος)
  • 100 γρ. - πλήρης γιαούρτι
  • 50 γρ. - Βούτυρο (για το άλειμμα)
  • Αλάτι

Notes

1. Προετοιμασία Ζύμης:

Διαλύουμε τη μαγιά σε 0,5 φλιτζάνι κεφίρ (χλιαρό).

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μια βαθιά λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.

Στη λακκούβα ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο κεφίρ, τη διαλυμένη μαγιά και το μαλακωμένο βούτυρο.

Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

2. Προετοιμασία Γέμισης:

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το πράσινο κρεμμύδι και τον άνηθο, και τα κόβουμε πολύ ψιλά.

Τρίβουμε το τυρί σε χοντρό τρίφτη και το ανακατεύουμε με τα χόρτα.

3. Συναρμολόγηση:

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε στη γέμιση το γιαουρτι και αλάτι (αν χρειάζεται). Ανακατεύουμε, πλάθουμε τη γέμιση σε σφιχτό σχήμα μπάλας και την αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό στρογγυλό φύλλο με πάχος 1-1,5 εκ.

Τοποθετούμε τη μπάλα της γέμισης στο κέντρο της ζύμης, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό γύρω από τις άκρες.

Τραβώντας τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, τις ενώνουμε και τις κλείνουμε καλά με υγρά χέρια (σαν πουγκί).

4. Ψήσιμο:

Απλώνουμε απαλά την επιφάνεια του πουγκιού με καθαρά, υγρά χέρια, μέχρι η πίτα να έχει ομοιόμορφο πάχος (όχι πάνω από 1,5-2 εκ.).

Μεταφέρουμε την πίτα σε στρογγυλή φόρμα αλειμμένη με βούτυρο.

Κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της πίτας (π.χ. με ένα καλαμάκι) για να βγαίνουν οι ατμοί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα.

Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και αλείφουμε αφειδώς με βούτυρο. Σερβίρουμε ζεστή.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Πίτα με Τυρί και Χόρτα

Φύλλο: Το μυστικό της πίτας είναι το πολύ λεπτό φύλλο ζύμης σε σχέση με την πολύ πλούσια γέμιση. Μην το ανοίξετε με πλάστη, αλλά απλώστε το με τα χέρια.

Τυρί: Για την πίτα, επιλέξτε ένα μείγμα από αλμυρό τυρί (π.χ. φέτα) και ένα πιο μαλακό (π.χ. μοτσαρέλα ή γραβιέρα) για να πετύχετε την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια υφή.

Βούτυρο: Το γενναιόδωρο άλειμμα με λιωμένο βούτυρο μόλις βγει η πίτα από τον φούρνο είναι απαραίτητο για να γίνει η κρούστα πολύ μαλακή και να δώσει πλούσια γεύση.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: