Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς να κουραστείτε καθόλου με το ζύμωμα! Καθώς η τεχνική της αργής ανάμειξης και της χρήσης γάστρας (ή κατσαρόλας) για το ψήσιμο εξασφαλίζει ένα πλούσιο σε όγκο, ελαστικό ψωμί με λεπτή, τραγανή κρούστα, αποτελεί το ιδανικό ψωμί για κάθε τραπέζι. Επειδή το ψωμί γίνεται υγρό και δεν τρίβεται, είναι εγγυημένα πεντανόστιμο. Επομένως, αν θέλετε να απολαύσετε τη μαγεία του φρέσκου, σπιτικού ψωμιού χωρίς κόπο, γιατί να μην ξεκινήσετε αμέσως; Συνιστάται!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Εύκολο Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα σε Γάστρα – Αφράτο και Τραγανό
Ο καλύτερος εύκολος σπιτικός άφρατος ψωμί χωρίς καθόλου ζύμωμα! Ψήνεται σε γάστρα ή κατσαρόλα για λεπτή, τραγανή κόρα και υγραμένο εσωτερικό. Ιδανικό για αρχάριους.
Ingredients
- 500 γρ. - Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 ml - Νερό
- 10 γρ. (1/2 κ.σ.) - Ζάχαρη
- 10 γρ. (1/2 κ.σ.) - Αλάτι
- 25 γρ. - Μαγιά νωπή (ή 8 γρ. ξηρή μαγιά)
- 25 γρ. (3 κ.σ.) - Φυτικό λάδι (χωρίς οσμή, π.χ. ηλιέλαιο)
Instructions
1. Προετοιμασία Μείγματος:
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως.
2. Ανάμειξη (Όχι Ζύμωμα):
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μόνο μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να βραχεί όλο το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε. Το ζυμάρι θα είναι κολλώδες, ρευστό και ανομοιογενές.
3. Πρώτο Φούσκωμα:
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα (το ζυμάρι θα τριπλασιαστεί περίπου σε όγκο).
4. Δεύτερη Ανάμειξη & Φούσκωμα:
Μετά την 1 ώρα, ανακατεύουμε το ζυμάρι για 30 δευτερόλεπτα, μαζεύοντας το σε μπάλα από τα τοιχώματα.
Σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
5. Πλάσιμο & Αναμονή:
Αποκολλάμε το έτοιμο ζυμάρι από τα τοιχώματα του μπολ και το αδειάζουμε σε επιφάνεια πασπαλισμένη γενναιόδωρα με αλεύρι. Πασπαλίζουμε και το ζυμάρι.
Απλώνουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο πλάτος.
Διπλώνουμε το ζυμάρι σε φάκελο (πρώτα στις τρεις και μετά άλλη μια φορά). Καλύπτουμε με το μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
6. Διαμόρφωση Ρολό:
Πασπαλίζουμε ξανά το ζυμάρι με αλεύρι και το απλώνουμε σε πλάκα. Διπλώνουμε ξανά σε φάκελο, αφαιρώντας το περιττό αλεύρι.
Διπλώνουμε το ζυμάρι σε σφιχτό ρολό και κλείνουμε καλά τις άκρες. Αυτή είναι η προετοιμασμένη μπάλα ψωμιού.
7. Τρίτο Φούσκωμα:
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδόκολλα (ή την αφήνουμε στον αλευρωμένο πάγκο). Καλύπτουμε με πλαστική σακούλα (από σκισμένο σακουλάκι) και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
8. Προθέρμανση & Ψήσιμο:
Μισή ώρα πριν το ψήσιμο, βάζουμε τη γάστρα (ή κατσαρόλα) με το καπάκι μισο ανοιχτό στην κλειστή κουζίνα και προθερμαίνουμε στους 230°C. Η γάστρα πρέπει να προθερμανθεί για περίπου 20 λεπτά.
Όταν το ζυμάρι φουσκώσει, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και κάνουμε 2-3 βαθιά χαράγματα με λεπτό, κοφτερό μαχαίρι.
Βγάζουμε την καυτή γάστρα από τον φούρνο και μεταφέρουμε προσεκτικά τη ζύμη (μαζί με τη λαδόκολλα) μέσα.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 230°C για 30 λεπτά.
9. Τελείωμα:
Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κόρα.
Βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα
Tips για το Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα
Δοχείο Ψησίματος: Η προθέρμανση της γάστρας ή της κατσαρόλας είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία που χρειάζεται το ψωμί. Χωρίς το καπάκι στο τέλος, η κόρα γίνεται τραγανή.
Ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά υγρή και κολλώδης μετά την πρώτη ανάμειξη. Αυτή η υφή είναι το μυστικό για το αφράτο, υγρό ψωμί χωρίς ζύμωμα.
Αποθήκευση: Για να διατηρηθεί το ψωμί φρέσκο και μαλακό περισσότερο, φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










