Η καλύτερη πατατόπιτα με φύλλο στο χέρι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Για την γέμιση θα χρειαστείτε:
7-8 μεσαίου μεγέθους τριμμένες πατάτες
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι μαύρου πιπεριού
λίγο λάδι
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:
600 γραμμάρια αλεύρι για πίτες (6 φλιτζάνια)
1 κουταλιά αλάτι
περίπου 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
λίγο λάδι
Για το λούστρο θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές μαργαρίνης
και μια πρέζα αλάτι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Ρίξτε το αλάτι στο αλεύρι βάλτε, λίγο λάδι και προσθέστε χλιαρό νερό. Κάνετε μια συμπαγή ζύμη που να είναι μαλακή.
Χωρίστε τη ζύμη σε 4 μικρές μπάλες και ανοίξτε την κάθε μία σαν για πίτσα. Βάλτε τα σε μια πετσέτα ψεκάστε με λάδι και αφήστε τες για λίγο.
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίστε τις πατάτες, τριψτε τες και βάλτε στο νερό για να μην μαυρίσουν.
Όταν τις τριψετε όλες, ξεπλύνετε καλά τις πατάτες και στεγνώστε με τα χέρια σας και τοποθετήστε σε ένα μπολ. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπερι.
Πάρτε το φύλλο ανοιξτε το απαλά με τα χέρια λίγο, και βάλτε το στο τραπέζι
(Που το έχετε στρώσει με ένα τραπεζομάντιλο). Και στη συνέχεια προσεκτικά τεντωστε το φύλλο όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν έχει σημασία αν σπάσει κανείς δεν θα το δει.
Τοποθετήστε τις πατάτες, ραντίστε με λίγο λάδι και τυλίξτε σε ρολό. Οι κύλινδροι τοποθετούνται σε κύκλο μέσα σε ένα λαδωμένο ταψί.
Όταν τελειώσετε, ραντίστε με λάδι από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς
για 25-30 λεπτά.
Ενώ η πίτα ψήνετε, κάντε το λούστρο. Γάλα, βούτυρο και ένα τσίμπημα αλατιού που βάζω σε αυτό το λούστρο. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το ζεστό γάλα και το αλάτι.
Όταν η πίτα τελειώσει, αλλοιψτε το λούστρο και επιστρέψτε την για λίγο στο φούρνο μέχρι να απορροφηθεί.
Καλή Επιτυχία
ΠΗΓΗ: sonjasrecipes.com