Κέικ Μελιού με ζάχαρη
Υλικά
3-4 Φακελάκια ζάχαρη βανίλιας
Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (85 γραμμάρια)
5 αυγά
καστανή ζάχαρη (450 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1/2 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (420 γραμμάρια)
αμυγδαλα κομμένα σε ψιλές φέτες (115 γραμμάρια)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάλτε ζάχαρη και την ζάχαρη βανίλιας και ανακατεψτε και αφήστε στην άκρη
καλύτερα να μείνει όλη την νύχτα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε ελαφρά το κατώ μέρος
ενός ταψιού 20 × 30 εκ. Καλύψτε την βάση του ταψιού με ένα χαρτί λαδόκολας και αφήστε στην άκρη.
Λιώνουμε τη σοκολάτα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μίξερ.
Χτυπήστε έως ότου τα συστατικά αναμειχθούν σε μεσαία σκάλα και έπειτα σε ψηλή
σκάλα για 2 λεπτά.
Προσθέστε το μέλι την σοκολάτα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, μαγειρική σόδα
και μπεικιν. Χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέστε το αλεύρι και
ανακατέψτε σε χαμηλή σκάλα να ενσωματωθεί τελείως, ξύνοντας τις πλευρές.
Προσθέσατε τα αμύγδαλα προς το τέλος.
Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί. Ισιώστε με μία σπάτουλα και ψήνετε για
32 έως 35 λεπτά έως ότου μια οδοντογλιφίδα βγαίνει καθαρή όταν εισάγεται
στο κέντρο του κέικ. Μην το παραψήσετε.
Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, σπρώξτε προσεκτικά τις άκρες προς τα κάτω
για να τα ισιώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς θα είναι υψηλότερα
από το κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για λίγο. Ξεκολλήστε τις άκρες με μια σπάτουλα.
Γυρίστε το σε μια σανίδα και αφαιρέστε την λαδόκολα. Αφήνοντας το ανάποδα, κόψτε τις άκρες ότι πετάει. Και κόψτε το σε λωρίδες πλάτους περίπου 2.5 εκ και μετά κόψτε διαγώνια όπως κόβουμε το μπακλαβά.
Βυθίστε όλα τα κομμάτια στο μπολ με την ζαχαρη βανίλιας.
Όσο περισσότερο μένουν σένα μπολ τα κομμάτια οι γεύσεις αναμιγνύονται και
μελώνουν.
Καλή Απόλαυση.