Το Λιβανέζικο μαχαλεπί με κανταΐφι είναι ένα γλυκό που με έχει μαγέψει! Είναι τόσο δροσερό, με αυτή την αέρινη κρέμα που μοσχοβολάει μαστίχα, ανθόνερο και βανίλια, και από κάτω το τραγανό, σιροπιαστό κανταΐφι… Πραγματικά, αν και Ανατολίτικο, δεν σε λιγώνει καθόλου, είναι απίστευτα ελαφρύ και ένα από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φάει ποτέ! Είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψετε κι εσείς αυτό το υπέροχο Λιβανέζικο μαχαλεπί με κανταΐφι!
Λιβανέζικο Μαχαλεπί με Κανταΐφι

Φτιάξτε ένα δροσιστικό Λιβανέζικο Μαχαλεπί με Κανταΐφι! Αέρινη κρέμα με μαστίχα, ανθόνερο και βανίλια, πάνω σε τραγανό σιροπιαστό κανταΐφι. Ένα γλυκό που θα σας ενθουσιάσει!
Ingredients
Για τη βάση:
- 250 γρ. κανταΐφι
- 150 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 375 γρ. νερό
- 375 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.σ.μέλι
- 1 στικ κανέλας
- Φλούδα από 1 λεμόνι
Για την κρέμα:
- 1000 ml γάλα
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 100γρ. νισεστέ
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.σ. ανθόνερο
- 3 κόκκους μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
- 2 φακελάκια βανίλια
Για το πασπάλισμα:
- 100γρ. ψίχα φιστίκια Αιγίνης
Instructions
- Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι ( έβαλα 50γρ λιγότερη ζάχαρη) εκτός από το μέλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το μέλι και αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι. - Για τη βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
Ξάνουμε το καταΐφι με τα δάχτυλά μας (για περίπου 5 λεπτά) φροντίζοντας να μην έχει καθόλου κόμπους.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το 1/3 από το καταΐφι.
Ραντίζουμε με πινέλο το 1/3 από το βούτυρο ( χρησιμοποίησα Ήπειρος Κερκύρας 50% αγελαδινό και 50% αιγοπρόβειο), στο κανταΐφι.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το κανταΐφι.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου ακουμπάμε μόνο τις άκρες από το κανταΐφι, για να τις στρώσουμε.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Στα 30 λεπτά το ψήνουμε στις αντιστάσεις ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Αφαιρούμε από το φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη για 40-45 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Μοιάζει πολύ, αλλά απορροφάται όλο. - Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα 800 ml γάλα (από τα 1000 ml), την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νισεστέ.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 ml από το γάλα και τις βανίλιες και με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το νισεστέ.
Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το νισεστέ, τη μαστίχα και το ανθόνερο - έβαλα από άνθη εσπεριδοειδών-.
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
Μόλις κοχλάσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα πάνω στο κανταΐφι.
Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που θα εφάπτεται καλά στην επιφάνειά της και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 – 2 ώρες να κρυώσει. - Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Αν και ομολογουμένως έχει αρκετά λιπαρά, γευστικά είναι πολύ ελαφρύ και , αν και Ανατολίτικο, δε σε λιγώνει. Ένα από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φάει!
H συνταγή είναι της κας Πόπη Μητραλέλη
Notes
Για να γίνει το Λιβανέζικο μαχαλεπί με κανταΐφι σας ακόμα πιο τέλειο, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Κανταΐφι: Όσο πιο καλά το ξάνετε και το ανοίγετε, τόσο πιο αφράτο και τραγανό θα γίνει.
Βούτυρο: Το καλής ποιότητας βούτυρο δίνει απίστευτο άρωμα. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγελαδινό βούτυρο γάλακτος.
Σιρόπι: Είναι πολύ σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο και το κανταΐφι ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο, για να το απορροφήσει σωστά.
Μαστίχα: Η μαστίχα δίνει ένα μοναδικό άρωμα. Κοπανίστε τη πολύ καλά με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη και να διαλυθεί εύκολα στην κρέμα.
Ανθόνερο: Το ανθόνερο (είτε από άνθη πορτοκαλιάς είτε από εσπεριδοειδή) προσθέτει μια μοναδική λιβανέζικη νότα. Μην το παραλείψετε!
Ψύξη: Μην βιαστείτε να σερβίρετε το γλυκό. Η ψύξη είναι απαραίτητη για να σφίξει η κρέμα και να δέσουν οι γεύσεις.
Λιγότερη ζάχαρη: Όπως αναφέρεις κι εσύ, μπορείς να μειώσεις λίγο τη ζάχαρη στο σιρόπι αν το προτιμάς λιγότερο γλυκό.