Το μοσχάρι κοκκινιστό αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τα αρώματα των μυρωδικών. Με την προσθήκη κόκκινου κρασιού και αρωματικών βοτάνων, δημιουργώ μια φανταστική σάλτσα που μεταμορφώνει το κάθε μπουκιά σε γευστική απόλαυση. Αυτή η συνταγή απαιτεί υπομονή αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ανεπανάληπτο.
Υλικά
για το Μοσχάρι Κοκκινιστό
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
- 700 γραμμάρια κρεμμύδια
- 100 γραμμάρια μπέικον
- 4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι
- 2-3 κλωνάρια φασκόμηλο
- 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
- 2/3 κουταλιά της σούπας καυτή πάπρικα σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
- 300 χιλιοστόλιτρα κόκκινο κρασί
- 300 χιλιοστόλιτρα νερό
- 3 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση της Συνταγής Μοσχάρι Κοκκινιστό
Ξεκινώ με το να ψιλοκόβω τα κρεμμύδια σε ομοιόμορφα κομμάτια. Κόβω το μοσχαρίσιο κρέας σε μικρά, μπουκιά κομμάτια περίπου 3-4 εκατοστών. Βάζω το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνω το μπέικον ψιλοκομμένο.
Σοτάρω το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και να αποδώσει τα λίπη του. Αφαιρώ το μπέικον από το τηγάνι και ρίχνω το μισό κρέας. Σοτάρω το κρέας σε δυνατή φωτιά για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας συχνά ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Αφαιρώ το πρώτο μισό κρέας και βάζω το υπόλοιπο. Το σοτάρω επίσης για 7-8 λεπτά με τον ίδιο τρόπο. Αφού το αφαιρώ, προσθέτω τα κρεμμύδια στο ίδιο τηγάνι με τα λίπη που έχουν μείνει. Τα σοτάρω σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ελαφρώς καραμελωμένα.
Ψιλοκόβω τα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο) με ένα μαχαίρι. Επιστρέφω όλο το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια. Μαγειρεύω το μοσχάρι κοκκινιστό σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά.
Αλατοπιπερώνω το κρέας και ρίχνω τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μαζί με το κύμινο. Προσθέτω την καυτή και τη γλυκιά πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και το κόκκινο κρασί. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και αφήνω να βράσει για 2-3 λεπτά ώστε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτω το νερό και τα φύλλα δάφνης στη συνταγή και μαγειρεύω το μοσχάρι κοκκινιστό για 1 ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ελέγχω αν χρειάζεται να προσθέσω λίγο ακόμα νερό και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και η σάλτσα να πήξει.
Χρήσιμα Tips για το Μοσχάρι Κοκκινιστό
Για καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέγω κρέας από το μπούτι ή την πλατή του μοσχαριού που είναι ιδανικό για κοκκινιστά φαγητά. Το σοτάρισμα του κρέατος σε μικρές μερίδες εξασφαλίζει ότι θα ροδίσει σωστά και θα κρατήσει τους χυμούς του. Εάν η σάλτσα φαίνεται πολύ υγρή στο τέλος, μαγειρεύω χωρίς καπάκι τα τελευταία 10-15 λεπτά για να πυκνώσει.
Συνοδεύω το μοσχάρι κοκκινιστό με πιλάφι, πατάτες φούρνου ή φρέσκο ψωμί για να απορροφήσω την υπέροχη σάλτσα. Μπορώ να το φτιάξω και την προηγούμενη μέρα καθώς οι γεύσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες με το πέρασμα του χρόνου.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες και 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 35 λεπτά

Καλή σας όρεξη και να είστε όλοι καλα!!!!
Δείτε περισσότερες ωραίες συνταγές εδώ










