Η Μπατζίνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα, μία απλή και ταυτόχρονα πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται με λίγα και εκλεκτά υλικά. Είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα, για ορεκτικό στο κυριακάτικο τραπέζι ή ακόμα και για κολατσιό. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται!
Υλικά:
500 γρ.αλεύρι περίπου
ελάχιστο μπέικιν(στη μύτη του κουταλιού προαιρετικά,δεν χρειάζεται να φουσκώσει).
1 ποτήρι γάλα(330 ml περίπου)
4-5 κουταλιές γιαούρτι
κάτι λιγότερο από 1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
(περίπου 30ml)
3 αυγά χτυπημένα
300 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
100 γρ. γραβιέρα
3 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα (500γρ.)
ελάχιστο πιπέρι
Για το τέλος:
100 γρ. φέτα τριμμένη για την επιφάνεια
80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια για το ταψί και την επιφάνεια.
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη φέτα θριμματισμένη με το χέρι,και την γραβιέρα τριμμένη,τα αυγά,το λάδι,το τριμμένο κολοκυθάκι,το μπέικιν,και πιπέρι,το γάλα,το γιαούρτι, και σιγά σιγά το αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός
(όχι πολύ αραιός).
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο,το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι(για να μην κολλήσει η πίτα μας)και ρίχνουμε το χυλό.
Σκορπίζουμε από πάνω τριμμένη τη φέτα με το χέρι(τα 100 γρ.)και το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια σε όλη την επιφάνεια.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου,μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια,και στο τέλος ανεβάζουμε το ταψί ψηλά στη σχάρα ψήνοντας για άλλα 5 λεπτά(στους 200 βαθμούς)να <<αρπάξει>>η φέτα.
Tips για την Τέλεια Μπατζίνα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μπατζίνα σας τέλεια! Τα κολοκυθάκια όταν τα τρίψετε βγάζουν αρκετά υγρά. Αν δείτε ότι ο χυλός σας είναι πολύ αραιός, μπορείτε να στραγγίξετε ελαφρά τα τριμμένα κολοκυθάκια πριν τα προσθέσετε ή να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι, κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή σύσταση. Το μπέικιν πάουντερ είναι προαιρετικό και μπαίνει σε πολύ μικρή ποσότητα, απλά για να δώσει λίγη αφράδα, όχι για να φουσκώσει πολύ την πίτα. Μην παραλείψετε το ψήσιμο στα τελευταία 5 λεπτά ψηλά στη σχάρα, αυτό δίνει αυτή την υπέροχη χρυσαφένια κρούστα στη φέτα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
H Συνταγή της ελενη τσιουκανη









