Οι Χοιρινές Μπριζόλες Λαιμού Φούρνου είναι ένα κλασικό οικογενειακό φαγητό που συνδυάζει τη ζουμερή υφή του χοιρινού με την γλυκύτητα των κρεμμυδιών και των ντοματινιών, προσφέροντας ένα πλήρες γεύμα μέσα σε ένα ταψί. Η χρήση σάλτσας σόγιας, αντί για απλό αλάτι, χαρίζει στις Χοιρινές Μπριζόλες Λαιμού Φούρνου μια μοναδική, umami γεύση που τις απογειώνει. Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα προς βήμα για να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα γίνει ο αγαπημένος σας τρόπος να ψήνετε χοιρινό.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Τι χρειαζόμαστε:
- Χοιρινές μπριζόλες (λαιμού) – 4 τεμάχια (προτείνεται λαιμού για ζουμερό αποτέλεσμα)
- Πατάτες – 4 μέτριες (κομμένες σε φέτες)
- Ντοματίνια – 10-12 τεμάχια (κομμένα στη μέση) ή και περισσότερα (Η παλιά ποσότητα ήταν 5 ντοματίνια)
- Κρεμμύδι – 1 μεγάλο (κομμένο σε φέτες) ή 2 μικρότερα
- Σάλτσα σόγιας – 2 κσ (κουταλιές της σούπας) (Η παλιά ποσότητα ήταν λίγη σόγια σως)
- Αλάτι με μυρωδικά (ή αρωματικό αλάτι) – λίγο (για πατάτες και μπριζόλες)
- Ελαιόλαδο – 3 κσ (κουταλιές της σούπας) (Η παλιά ποσότητα ήταν λίγο ελαιόλαδο)
- Νερό – 200 ml (περίπου 1 ποτήρι)
Εκτέλεση
Αναλυτικές Οδηγίες:
Προετοιμασία Φούρνου και Λαχανικών: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω). Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Τις βάζουμε στο ταψί. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, τις οποίες στρώνουμε πάνω από τις πατάτες. Ενδιάμεσα τοποθετούμε τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση. Δείτε περισσότερες συνταγές με κρεμμύδια.
Αλάτισμα Λαχανικών: Πασπαλίζουμε το μείγμα πατάτας, κρεμμυδιού και ντοματινιών με λίγο αρωματικό αλάτι και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο .
Μπριζόλες και Σάλτσα: Τέλος, τοποθετούμε τις Χοιρινές Μπριζόλες Λαιμού Φούρνου πάνω από τα λαχανικά. Ραντίζουμε τις μπριζόλες με τη σόγια σως και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αρωματικό αλάτι .
Ψήσιμο: Προσθέτουμε περίπου 200 ml νερό (1 ποτήρι) στο ταψί. Αυτό βοηθάει τις πατάτες να ψηθούν σωστά και να παραμείνει το κρέας ζουμερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα έως 1 ½ ώρα . Ελέγχουμε τις πατάτες και το κρέας. Αν χρειαστεί (π.χ. αν στεγνώσει το ταψί), προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Αν το κρέας ροδίσει πολύ γρήγορα, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Στο τέλος του ψησίματος, μπορείτε να βγάλετε το κρέας από πάνω και να συνεχίσετε το ψήσιμο των πατατών για λίγα λεπτά, αν δεν έχουν μαλακώσει πλήρως.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τις Χοιρινές Μπριζόλες Λαιμού Φούρνου ζεστές μαζί με τα λαχανικά και τη νόστιμη σάλτσα του ταψιού.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 – 90 λεπτά
Θερμοκρασία Φούρνου: 200°C
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μυστικά για τις τέλειες Μπριζόλες
Τα Ντοματίνια: Αν θέλετε τα ντοματίνια να παραμείνουν ακέραια και να μη λιώσουν τελείως μέσα στη σάλτσα, προσθέστε τα στο φαγητό σας μισή ώρα αφού ξεκινήσετε το ψήσιμο. (Αυτό είναι το tip από την αρχική σας συνταγή).
Εναλλακτικό Κρέας: Η συνταγή λειτουργεί εξίσου νόστιμα αν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο (π.χ. μπούτια ή φιλέτο) αντί για χοιρινό. Προσαρμόστε απλώς τον χρόνο ψησίματος.
Για πιο έντονη Γεύση: Προσθέστε λίγη πάπρικα ή 1 κγ ρίγανη πάνω στις μπριζόλες μαζί με το αρωματικό αλάτι για επιπλέον άρωμα.
Χοιρινές Μπριζόλες Λαιμού Φούρνου: Ο λαιμός είναι το πιο κατάλληλο κομμάτι για ψήσιμο σε φούρνο, καθώς έχει αρκετό λίπος που λιώνει, διατηρώντας το κρέας ζουμερό και απαλό (όπως συζητήθηκε και στη συμβουλή για τη μοσχαρίσια στηθοπλευρά).
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα (Λουκούμι)
Χοιρινό με Δαμάσκηνα και Κόκκινο Κρασί
Πατάτες Ογκρατέν Κλασική Συνταγή










