Η πιο απλή ζύμη, και οι πίτες είναι απαλές, αέρινες και πολύ νόστιμες 🍒🍏 Η γέμιση μπορεί να είναι οποιαδήποτε, του γούστου σας 😊 (20 τμχ)

Υλικά

Ζύμη:
480 γρ αλεύρι
15 γρ νωπη (ή 5 γρ ξερή)
250 ml νερό
1/2 κουτ.γλ αλάτι
50 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
60 g φυτικό λάδι, άοσμο

Γέμιση κεράσι (10 πίτες):
200 γρ κεράσια κατεψυγμένα
40 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
12 γρ κορν φαλουερ

Γέμιση μήλου (10 πίτες):
600 γρ μήλα
40 γρ ζάχαρη (ή κατά βούληση)
1/2 κουτ.γρ κανέλα
1/2 κουτ.γλ κορν φλαουρ
1/2 φλιτζάνι φύλλα τσαγιού + 1/2 κουτ.γλ ζάχαρη για το άλειμμα των πίτας.

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιείτε νωπή μαγιά, τη διαλύετε στο χλιαρό νερό. Αν χρησιμοποιείτε ξερή μαγιά,
την ανακατεύετε απευθείας με το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
Προσθέτετε το λάδι και το νερό με τη μαγιά (αν χρησιμοποιείτε νωπή) και ανακατεύετε καλά.
Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ, βάζετε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Μετά από 1 ώρα, τη ζυμώνετε ξανά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση κεράσι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τα κεράσια, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η γέμιση και την αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση μήλου:
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τα μήλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κορν φλάουρ.
Προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα μήλα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η γέμιση και την αφήνετε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τα πιτάκια:
Χωρίζετε τη ζύμη σε 20 μικρά κομμάτια (περίπου 40-42 γρ. το καθένα).
Ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε μικρό δισκάκι.
Βάζετε στο κέντρο κάθε δισκακιού 1 κουταλιά της σούπας γέμιση (10 με κεράσι και 10 με μήλο).
Κλείνετε καλά τα πιτάκια και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Σκεπάζετε τα πιτάκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείφετε τα πιτάκια με το δυνατό τσάι, στο οποίο έχετε διαλύσει τη ζάχαρη.
Ψήνετε τα πιτάκια για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.