Αυτή η πατατόπιτα φούρνου είναι ένα φαγητό που μόλις το δοκιμάσετε, θα την φτιάχνετε συνέχεια. Είναι τόσο νόστιμη και αφράτη, που θα σας κάνει να την λατρέψετε. Με μια μαλακή ζύμη και μια κρεμώδη γέμιση από πουρέ πατάτας και τυρί, αποτελεί ένα χορταστικό γεύμα για όλη την οικογένεια, ενώ είναι ιδανική και για το τραπέζι σας. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά και όλοι ξετρελαίνονται.
Υλικά για τη ζύμη
- 1 πακέτο μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1/2 ποτήρι γάλα
- τριμμένο τυρί (φέτα)
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεκινάω με τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό γάλα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι και αρχίζω να ζυμώνω με το χέρι μέχρι να έχω μια μαλακή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζω και την αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, ετοιμάζω τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα προσθέτω νερό, το αφήνω να βράσει και ρίχνω 1 κουταλιά αλάτι. Προσθέτω 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους για να βράσουν. Μόλις βράσουν, τις βγάζω σε ένα μπολ και τις λιώνω σε πουρέ, ενώ ρίχνω και μισό ποτήρι γάλα.
Προσθέτω το τριμμένο τυρί μέσα στον πουρέ και ανακατεύω μέχρι να έχω ένα κρεμώδες μείγμα.
Λαδώνω λίγο τα χέρια μου και παίρνω με ένα κουτάλι ποσότητα από τον πουρέ, περίπου σαν ένα μικρό πορτοκάλι, και κάνω 4 μπάλες.
Βγάζω τη ζύμη στον πάγκο μου και τη ζυμώνω λίγο. Τη χωρίζω σε 4 μέρη και φτιάχνω 4 μπάλες ζύμης.
Ανοίγω τις ζύμες με τα χέρια μου, βάζω μέσα την πατατόμπαλα και κλείνω τη ζύμη σαν πουγκί.
Τη γυρίζω ανάποδα με τη ραφή προς τα κάτω. Λαδώνω τα χέρια μου και ανοίγω την πατατόπιτα σε διάμετρο 20-25 εκ. και τις τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Κάνω με το δάχτυλο μια τρύπα στη μέση και ψήνω στους 200°C για 20 λεπτά.
Μόλις βγάλω την πίτα από τον φούρνο, την αλείφω με βούτυρο.
Ετοιμεςςςςςςςςς
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Πατατόπιτα
Για να γίνει η ζύμη σας αφράτη, φροντίστε το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ζεστό, για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πιπέρι στη γέμιση για μια πιο πικάντικη γεύση.
Αφού βγει η πατατόπιτα από τον φούρνο, το άλειμμα με το βούτυρο της δίνει μια υπέροχη γεύση και λάμψη.
Suscribe to recipe’s youtube channel here
















