Ρεβιθάδα Σίφνου
Υλικά
500 γραμμάρια ρεβίθια στο νερό όλη τη νύκτα
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 & 1/2 φλιτζάνι ζεστό ζωμο λαχανικών
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
2 φύλλα δάφνης
3-4 κλαδάκια θυμάρι
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190C.
Διαλύστε την πάστα ντομάτας στο ζεστό ζωμό λαχανικών.
Ξεπλύνετε καλά τα ρεβίθια, τοποθετήστε τα σε μια πήλινη κατσαρόλα ή ένα ταψί με ένα καπάκι και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ζωμό και αλατίστε, ρίξτε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και συμπληρώστε με τα βότανα.
Σκεπάστε το ταψί και ψήνετε έως ότου τα ρεβίθια είναι μαλακά και η σάλτσα πήξει, περίπου 2 ώρες ή λιγότερο.
Στα μισά ελέγξτε εάν χρειάζεται να προσθέσετε νερό.
Σερβίρετε με ένα τραγανό σκόρδοψωμο, μια φρέσκια σαλάτα γνωστή και ως Χοριάτικη και απολαύστε!
Καλή επιτυχία!
Chickpea stew from the Greek island of Sifnos.
.
You have heard of hummus and falafel but I bet you have never heard of the tastiest Greek meal that makes families run to the eat on a Sunday noon straight after church.
.
This healthy vegetarian dish spells simplicity and deliciousness in no preparation time at all. This recipe is my version that makes this dish addictive.
.
Ingredients
500g dried chickpeas soaked in water overnight
1 cup of extra virgin olive oil
1 & 1/2 cup vegetable stock warm
1 large onion finely chopped
2 tbsp tomato paste
2 bay leaves
3-4 sprigs of thyme
Salt and Pepper
Instructions
Preheat your oven to 190C.
Dissolve the tomato paste in the warm vegetable stock.
Rinse the chickpeas well, place them in a clay pot or a baking dish with a lid and add the chopped onion, the stock, and season to taste, pour over the extra virgin olive oil and top up with the herbs.
Cover the dish and bake until the chickpeas are soft and the sauce thickened, about 2 hours or less.
Halfway cooking check if water is needed to be added.
Serve with a crusty garlic bread, a fresh Greek salad aka Horiatiki and enjoy!
Good Success!
Credit to Νίκη Γκιάτα