Κέικ Πορτοκάλι Ρολό
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
περίπου 8 μερίδες
4 αυγά
1/2 φλιτζάνι (100 gr) ζάχαρης
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 μεγάλo πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
3/4 φλιτζάνι (110 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
πρέζα αλάτι
περίπου 1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα (χρησιμοποίησα βερίκοκο)
ζάχαρη σε σκόνη για διακόσμηση
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C.
Ξεχωρίστε τους κρόκους αυγών από τα ασπράδια και τα βάζετε σε δύο διαφορετικά κύπελλα.
Προσθέστε τη ζάχαρη στους κρόκους αυγών και xtυπήστε για αρκετά λεπτά, να γίνει όπως στην εικόνα.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, φλούδα πορτοκαλιού και χυμό πορτοκαλιού (περίπου 1/2 φλιτζάνι). Ανακατέψτε το.
Κοσκινίστε μέσα αλεύρι και μία πρέζα αλάτι
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα αυγού και ζάχαρης και ανακετέψτε μέχρι να ενσωματωθεί.
Χτυπήστε τα ασπράδια αυγών μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές όταν σηκώνετε.
Ρίξτε το μέσα στο προηγούμενο μείγμα των κρόκων
Στρώστε ένα ταψάκι (33×25 cm) με χαρτίψησίματος.
Ρίξτε μέσα το μείγμα και απλώστε το παντού.
Ψήστε στους 175° C για 15 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά και αναστρέψουμε προσεκτικά το κέικ πάνω από ένα πλαστικό περιτύλιγμα.
Αφαιρέστε απαλά το χαρτί περγαμηνής, προσέξτε να μην σπάσετε το κέικ. Ξεκινήστε πρώτα από τις άκρες και προς τα μέσα.
Απλώστε μία μαρμελάδα της επιλογής σας εγω έβαλα βερύκοκο.
Γύρισε από την στενή πλευρά, βοηθώντας με το πλαστικό περιτύλιγμα να γίνει ένα ρολό.
Αφού τυλίξετε όλο το κεικ, τυλίξτε σε πλαστικό (με την ραφή προς τα κάτω) και βάλτε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα, ή μέχρι να είναι έτοιμο να σερβιριστεί.
Για να σερβίρετε, ξετυλίξτε από το πλαστικό, και κόβετε σε φέτες 🙂
Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρης και να απολαύσετε.