Το Τας Κεμπάπ είναι ένα πιάτο που απλώς ανυπομονώ να το δοκιμάσω και σήμερα θα το φτιάξουμε σε μία μερακλίδικη εκδοχή, καθώς θα το σερβίρουμε πάνω σε έναν αρωματικό πουρέ από ψητή μελιτζάνα. Μάλιστα, αυτό το φαγητό είναι πραγματικά γκουρμέ, γιατί το κρέας βγαίνει τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα, οπότε σας υπόσχομαι μία γευστική εμπειρία. Ταυτόχρονα, η καπνιστή γεύση της μελιτζάνας συμπληρώνει τέλεια τη πλούσια σάλτσα του γκούλας.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τας Κεμπάπ στο φούρνο πάνω σε ψητή μελιτζάνα
Φτιάξτε ένα πιάτο που λιώνει στο στόμα: Τας Κεμπάπ στο φούρνο με τρυφερό μοσχάρι, πάνω σε αρωματικό πουρέ ψητής μελιτζάνας. Η τέλεια, μερακλίδικη συνταγή!
Ingredients
- 1 κιλό - Μελιτζάνες
- 750 γρ. - Τρυφερό μοσχάρι ή βοδινό (π.χ. από τη ωμοπλάτη)
- 250 γρ. - Πράσινη πιπεριά
- 1 - Κόκκινη πιπεριά
- 1 - Κόκκινη πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
- 300 γρ. - Ντομάτες (καθαρό βάρος)
- 1 - Κρεμμύδι
- 1 κουταλιά της σούπας - Βούτυρο
- 2–3 σκελίδες - Σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας - Πελτέ ντομάτας
- κατά βούληση - Αλάτι
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού - Νιφάδες τσίλι (μπούκοβο, προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού - Μαύρο πιπέρι
- 1 σφηνάκι - Τσίπουρο (π.χ. γκράπα)
Instructions
Πρώτα από όλα, ψήνω τις μελιτζάνες. Τις τρυπάω με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία. Έχω εδώ ένα κιλό μελιτζάνες και όσο πιο λεπτές είναι, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν. Τις ψήνω στο επάνω-πάνω ράφι του φούρνου με αναμμένο το γκριλ, ως που να μαυρίσουν ολόγυρα. Αν μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα και να καπνιστούν, ακόμα καλύτερα θα βγει η γεύση. Αφού ψηθούν, τις βάζω μέσα σε μία σακούλα, κλείνω και τις αφήνω να κρυώσουν γιατί έτσι ξεφλουδίζουν πιο εύκολα.
Προετοιμασία του Κρέατος και των Λαχανικών.
Το κρέας είναι μοσχάρι από την ομοπλάτη και έχει ακόμα το κόκαλό του επάνω. Αυτό το κόβω τώρα σε μέτριους κύβους για το Τας Κεμπάπ. Για τη συνταγή θα χρειαστώ 750 γραμμάρια καθαρό βάρος, οπότε αφαιρώ ίνες και λίπη. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μαλακό κομμάτι από το μοσχάρι ή για τους πολύ μερακλήδες, να το φτιάξετε μισό μοσχάρι και μισό αρνί. Έχω κόψει επίσης 250 γραμμάρια πράσινες πιπεριές, μία κόκκινη πιπεριά, ένα κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια, 300 γραμμάρια ντομάτα σε κύβους και δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο. Προαιρετικά κόβω και μία καυτερή πιπεριά τσίλι.
Μαγείρεμα του Κρέατος.
Ρίχνω σε ένα τηγάνι μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο για να μην καεί το βούτυρο. Αφού κάψει, προσθέτω λίγα-λίγα τα κομμάτια του κρέατος, χωρίς να τα ανακατέψω στην αρχή, αλλά αφήνω να κάνουν κρούστα. Αφού πιάσουν κρούστα από την κάτω πλευρά, τα γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη. Αφαιρώ την πρώτη δόση και συνεχίζω με τη δεύτερη.
Σύνθεση του Γκούλας.
Αφού δώσω χρώμα και στη δεύτερη δόση, προσθέτω και τα πρώτα κομμάτια κρέατος. Τώρα ρίχνω και το κρεμμύδι και το αφήνω να μαραθεί. Αφού πιει τα υγρά του, σβήνω με ένα σφηνάκι τσίπουρο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω το σκόρδο και το ανακατεύω, ίσα-ίσα να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, ρίχνω μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και τον αφήνω να ζεσταθεί καλά.
Προσθήκη Λαχανικών και Σιγοβράσιμο.
Ρίχνω τις πιπεριές και την καυτερή πιπεριά και συνεχίζω για τρία με τέσσερα λεπτά ακόμα. Αφού έχουν μαραθεί λιγάκι, προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προαιρετικά ένα κοφτό κουταλάκι μπούκοβο, τις ντομάτες σε κύβους και φυσικά το ανάλογο αλάτι. Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά και το αφήνω να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι, ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Αν και η ντομάτα θα βγάλει αρκετά υγρά, αν χρειαστεί το ελέγχουμε και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Το δικό μου σιγόβραζε για 1 ωρα και 45 λεπτά και έχει μελώσει πάρα πολύ ωραία.
Ετοιμασία και Ψήσιμο στο Φούρνο.
Στο μεταξύ, καθαρίζω τις ψημένες μελιτζάνες. Αφού αφαιρέσω το επάνω μέρος της φλούδας, τις ξύνω τώρα με ένα κουτάλι, τις ψιλοκόβω σε πουρέ και τις αλατίζω (δοκιμάζοντας). Λίγο πριν το τέλος του βρασμού του κρέατος, ανάβω το φούρνο στους 180° C στον αέρα, για να προθερμανθεί. Ρίχνω τη μελιτζάνα σε μία φόρμα, την απλώνω ομοιόμορφα, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο από πάνω και στη συνέχεια ρίχνω το Τας Κεμπάπ πάνω στη μελιτζάνα. Ρίχνουμε και τη σαλτσούλα από πάνω και πάμε για το φούρνο για κανένα εικοσάλεπτο. Το αφήνω να ηρεμήσει λιγάκι και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και μαϊντανό.











