Τα τυρόψωμα της γιαγιάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Αυτή η συνταγή δημιουργεί αφράτα, μαλακά ψωμάκια, που είναι ιδανικά για το κολατσιό, το πρωινό ή ακόμα και για το τραπέζι. Η γεύση τους είναι μοναδική, και η διαδικασία φτιαξίματος είναι τόσο απολαυστική.


Υλικά 

Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα ψωμάκια, θα χρειαστούμε:

  • 4 αυγά (ο κρόκος ενός αυγού για άλειμμα)
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι (για μαλακή ελαστική ζύμη)
  • 5 κ.σ. φυτικό λάδι
  • Σουσάμι
  • Πάπρικα ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
  • Τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα λαχταριστά ψωμάκια.

1. Ενεργοποιώ πρώτα τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ. Βάζω λίγο από το χλιαρό νερό, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύω και την αφήνω στην άκρη να αφρίσει.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι και κάνω μια λακούβα στο κέντρο. Μέσα στη λακούβα ρίχνω τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και το λάδι. τέλος, προσθέτω τη μαγιά που έχει αφρίσει.

3. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

4. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Παίρνω ένα κομμάτι, το ανοίγω σε όχι πολύ λεπτό φύλλο και αλείφω όλη την επιφάνεια με λίγο λάδι. Εδώ είναι το μυστικό: αν θέλω, τρίβω και τυρί φέτα από πάνω. Τυλίγω το φύλλο σε ένα σφιχτό ρολό.

5. Με λαδωμένα χέρια, πλαθω και τεντώνω το ρολό για να μακρύνει. Το κόβω σε κομμάτια περίπου 20 εκ. και με κάθε κομμάτι κάνω έναν κόμπο.

6. Βάζω τα έτοιμα ψωμάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνω να φουσκώσουν μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος τους. Αυτό μπορεί να πάρει περίπου μία ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.

7. Απλώνω από πάνω τον κρόκο αυγού και πασπαλίζω με σουσάμι ή/και παπαρουνόσπορο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 20-25 λεπτά.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 25 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 25 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 50 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση και φούσκωμα της ζύμης, περίπου 1-1,5 ώρα.

Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Τυρόψωμα της Γιαγιάς

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα τυρόψωμα σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Ζύμωμα: Ζυμώστε με υπομονή. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Φούσκωμα: Το φούσκωμα είναι το πιο σημαντικό βήμα. Βρείτε ένα ζεστό σημείο στο σπίτι σας και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει όσο χρειάζεται.
  • Προαιρετικά υλικά: Η προσθήκη τριμμένης φέτας στη γέμιση είναι εξαιρετική. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε και με παπαρουνόσπορο για ακόμα πιο ωραία γεύση.
  • Ψήσιμο: Μην βιαστείτε. Ψήστε μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.