Γαλατόπιτα με χυλοπίτες
Πάει καιρός που έφτιαξα αυτή τη λαχταριστή γαλατόπιτα, σήμερα την έφτιαξα και η κουζίνα μου μυρίζει βανίλια, γευστικές αναμνήσεις…
Τα ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του 80 ήταν γεμάτα με εξαιρετικά νόστιμα γλυκά, τρίγωνα, γαλατόπιτες, ήταν τα αγαπημένα μου, ήταν πάντα ζουμερά και αρωματικά…
Εδώ είναι η δική μου εκδοχή για την γαλατόπιτα με σπιτικές χυλοπίτες.
Γίνεται πολύ γρήγορα και δεν υστερεί σε γεύση από αυτό με λεπτή κρούστα.
Υλικά
Χυλοπίτες σπιτικές 150 γραμμάρια
Ζάχαρη 6 κ.σ
Γάλα φρέσκο 700 ml
Αυγά 3
Βανίλια
Λάδι 30 γρ
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Πρώτα αλλειφω με λάδι ένα ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκατοστά.
Έριξα τις χυλοπίτες και από πάνω ράντισα με λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω ελαφρώς και ψήνω για λίγο στην μεση του φούρνο, λίγο μόνο να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σε αυτό το διάστημα ζέσταινα το γάλα και διέλυσα μέσα τη ζάχαρη. Το κατέβασα από τη φωτιά και πρόσθεσα τρία αυγά χτυπημένα με ένα πακέτο ζάχαρη βανίλια και μια πρέζα αλάτι.
Ξεχώρισα 2/3 φλιτζάνι από αυτό το μείγμα και έριξα το υπόλοιπο πάνω από τις χυλοπίτες.
Έψησα μέχρι να δέσει η κρέμα για περίπου δέκα λεπτά στους 180 βαθμούς, αλλά πρέπει να προσέξετε. Εξαρτάται από τον φούρνο.
Απενεργοποίησα και σε αυτό το στάδιο έριξα το χωρισμένο μείγμα γάλακτος πάνω από την πιτα. Έτσι γίνεται έξτρα ζουμερό, και τα αυγά στο μείγμα γάλακτος ψήνονται από τη θερμοκρασία της πιτας, το αφήνω στο φούρνο για άλλα πέντε λεπτά!
Τέλος, μπορεί να πασπαλιστεί με ζάχαρη άχνη, που είναι περισσότερο για αισθητικούς λόγους, η πίτα είναι αρκετά νόστιμη!