Φλαμουριά ή Τιλιά

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Διαφήμιση

Το Φλαμούρι (Φιλύρα, Τίλιο ) είναι σε όλους μας γνωστό για τις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ικανότητες. Είναι το καταλληλότερο ρόφημα για το απόγευμα ή για αργά το βράδυ καθώς χαλαρώνει τον οργανισμό μας από την ένταση της καθημερινότητας. Σύμμαχος μας στο κρυολόγημα με ευχάριστη γεύση και άμεσο αποτέλεσμα. Παράλληλα, είναι άριστο ηρεμιστικό φάρμακο του νευρικού συστήματος, ακόμη και για νεογέννητα βρέφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης όταν τα παιδιά βγάζουν δόντια καθώς είναι ήπιο αλλά αποτελεσματικό παυσίπονο. Το φλαμούρι βοηθάει σημαντικά και στην καταπολέμηση της αϋπνίας ενώ ηρεμεί και τις νευρικής φύσεως ημικρανίες. Για να προλάβουμε την γρίπη, όταν αισθανόμαστε πως μας ενοχλεί λίγο ο λαιμός ή ότι κρυώνουμε, πίνουμε ένα φλυτζάνι τίλιο και προλαβαίνουμε τη γρίπη.
Αν ωστόσο γριπωθούμε, μειώνει τη ρινική καταρροή και καταπραΰνει τον πυρετό. Είναι αποχρεμπτικό, δηλαδή, καθαρίζει το αναπνευστικό, το μπούκωμα και βοηθάει στην απόφραξη του αναπνευστικού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πεπτικές ανωμαλίες, ελευθερώνοντας τους σπασμούς και βελτιώνοντας την πέψη. Το αφέψημα των φύλλων που γίνεται με άσπρο ξερό κρασί λέγεται πως διαλύει τις πέτρες των νεφρών και διώχνει τις ημικρανίες. Δρα θετικά σε προβλήματα αρτηριοσκλήρυνσης ενώ έχει ευεργετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος καθώς μειώνει την πίεση. Τέλος, το φλαμούρι αποτελεί ένα καλό αντισηπτικό, βοηθάει όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, δυσκοιλιότητα, λουμπάγκο και αέρια.

Αποτελεσματικό και για εξωτερική χρήση
Οι πλύσεις με αφέψημα φλαμουριού είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των φακίδων, αλλά και των ρυτίδων ενώ βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής και των δερματικών ερεθισμών. Είναι ευεργετικό για τα μαλλιά καθώς ενδυναμώνει την τρίχα και για τις ξηρές επιδερμίδες, μια και έχει μαλακτικές ιδιότητες. Το ανθόνερο από Τίλιο μπορεί να ψεκαστεί στο κρεβάτι για να χαλαρώσει την εισπνοή στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και το μπάνιο με αφέψημα βοηθάει στη νευρική κόπωση και τους παιδικούς σπασμούς. Κεραλοιφή σε συνδυασμό με φλαμούρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των εγκαυμάτων. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενός προϊόντος παρόμοιου με την σοκολάτα ενώ στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τα φύλλα της μαζί με αλεύρι χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή ψωμιού που ήταν ένα εξαιρετικό διατροφικό συμπλήρωμα για εκείνη την περίοδο.

ΠΗΓΗ: https://www.thes.gr/

Διαφήμιση


ΠΡΟΣΟΧΗ

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

Διαφήμιση

Διαφήμιση