Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Αχ, αυτές οι φλογέρες! Είναι από τα αγαπημένα μου ορεκτικά, ειδικά όταν θέλω κάτι χορταστικό, αλλά και υγιεινό, αφού είναι με αλεύρι ολικής! Μοσχοβολάνε τυράκι και φτιάχνονται πανεύκολα. Κι επειδή έχουν αυτό το γιαουρτάκι στη ζύμη, γίνονται απίστευτα αφράτες, ακόμα κι αν είναι ολικής! θα ξετρελαθείτε!

Φλογέρες Ολικής με Τυρί

Πιατέλα με , τραγανές φλογέρες ολικής άλεσης, πασπαλισμένες με σουσάμι, γεμιστές με τυρί.

Φτιάξτε εύκολες και πεντανόστιμες φλογέρες ολικής άλεσης με τυρί φέτα και αφράτη ζύμη. Ιδανικό αλμυρό σνακ για όλες τις ώρες!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 25 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes

Ingredients

Για τη ζύμη:

  • 1 αυγό
  • 1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι (εγώ χρησιμοποιώ το κλασικό των 200 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
  • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες φυτίνη (ή μαλακό βούτυρο)
  • Λίγο αλάτι (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
  • Λίγο πιπέρι
  • 100 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο (ημίσκληρο, ό,τι έχετε, π.χ. κεφαλοτύρι, ρεγκάτο)
  • 250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 50 γραμμάρια φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 300 γραμμάρια φέτα σκληρή (εγώ χρησιμοποιώ Καλαβρύτων, είναι τέλεια!), τριμμένη στο ρεντέ
  • Λίγο μαύρο πιπέρι

Για το άλειμμα:

  • 1 αυγό
  • Μισό μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • Σουσάμι, για πασπάλισμα

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη μας. Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε ένα αυγό, γιαούρτι, ηλιέλαιο και γεμάτες κουταλιές φυτίνη. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε όλα μαζί με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τριμμένο κίτρινο τυρί – ό,τι ημίσκληρο έχουμε πρόχειρο, όπως κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο – και ανακατεύουμε πάλι. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε αλεύρι ολικής άλεσης και φαρίνα, μαζί με μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε ελαφρά, τόσο όσο να μην κολλάει η ζύμη, αλλά χωρίς να γίνει πολύ σκληρή. Μόλις είναι έτοιμη, την κάνουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  2. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση και το άλειμμα για από πάνω, ενώ ανάβουμε τον φούρνο μας στους εκατόν ογδόντα βαθμούς, με κάτω αντίσταση και πάνω αέρα. Σε ένα μπολάκι, τρίβουμε τη σκληρή φέτα – εγώ προτιμώ αυτή των Καλαβρύτων – και της ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε κι αυτή στην άκρη. Για το άλειμμα, σε ένα άλλο μπολάκι χτυπάμε ένα αυγό με λίγο εβαπορέ γάλα και νερό. Σε ένα πιατάκι βάζουμε σουσάμι και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ψήσιμο!
  3. Παίρνουμε ένα μπαλάκι από τη ζύμη, το ρολάρουμε στα χέρια μας να γίνει ένα μπαστουνάκι και μετά το πλαταίνουμε πάνω σε μια επιφάνεια με τα χέρια μας. Βάζουμε γέμιση τυριού, κλείνουμε τα πλάγια σαν βαρκούλα και το ρολάρουμε ελαφρά για να πάρει το σχήμα φλογέρας. Το βουτάμε στο μείγμα του αυγού και μετά στο σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου είκοσι πέντε λεπτά. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, θα είναι λίγο μαλακά, αλλά μόλις κρυώσουν σκληραίνουν, οπότε μην τα αφήσετε παραπάνω! Με αυτή τη δόση γίνονται αρκετά κομμάτια, και είναι πραγματικά πεντανόστιμα!

Η Συνταγή είναι της κας Sofia Valinou 

Notes

💡ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Τυρί στη γέμιση: Αν δεν έχετε σκληρή φέτα, μπορείτε να βάλετε και ένα άλλο σκληρό, αλμυρό τυρί που να τρίβεται εύκολα.
  • Ζύμη: Μην παραζυμώσετε τη ζύμη, απλά ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το υπερβολικό ζύμωμα σκληραίνει το αλεύρι ολικής.
  • Προσοχή στο ψήσιμο: Μην τα ψήσετε παραπάνω από όσο πρέπει, γιατί θα σκληρύνουν πολύ. Μόλις ροδίσουν ελαφρά είναι έτοιμα.
  • Φυτικά λιπαρά: Αν θέλετε να αποφύγετε τη φυτίνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα βούτυρου ή μαργαρίνης, απλά βεβαιωθείτε ότι είναι μαλακό/λιωμένο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή