Το Σπιτικό Φύλλο για Πίτες είναι το μυστικό για να αποκτήσει η πίτα μου αυτή την απίστευτη τραγανή υφή και την υπέροχη γεύση που θυμίζει τα παλιά, γι’ αυτό πάντα προσπαθώ να το φτιάχνω μόνη μου για τις πίτες μου, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι και το αποτέλεσμα σε ανταμείβει, άρα σου δείχνω ακριβώς τα βήματα για να φτιάξεις κι εσύ αυτό το ελαστικό, εύπλαστο φύλλο, ιδανικό για σπανακόπιτα ή οποιαδήποτε άλλη αλμυρή πίτα θέλεις.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Σπιτικό Φύλλο για Πίτες

Σπιτικό Φύλλο για Πίτες

Μάθε πώς να φτιάξεις το πιο εύκολο Σπιτικό Φύλλο για Πίτες! Αυτή η ζύμη γίνεται ελαστική και τραγανή, ιδανική για σπανακόπιτα ή τυρόπιτα.

Prep Time 5 minutes
Additional Time 1 hour

Ingredients

  • 3 και 1/2 φλιτζάνια (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι (250 ml) χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Instructions

  1. Φτιάχνω τη ζύμη για το Σπιτικό Φύλλο για Πίτες.
  2. Βάζω όλα τα υλικά για το φύλλο –δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι, το χλιαρό νερό, το λευκό ξύδι και το ελαιόλαδο– στο μπολ του μίξερ που έχει τον γάντζο για τη ζύμη.
  3. Ζυμώνω μέχρι η ζύμη να ενωθεί και να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
  4. Αν η ζύμη μου φαίνεται ξερή ή δεν ενώνεται εύκολα, προσθέτω 2-3 κ.σ. επιπλέον νερό και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να γίνει μαλακή.
  5. Χωρίζω τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μια μικρή μπάλα.
  6. Αλευρώνω ελαφρά ένα μπολ, τοποθετώ τις μπάλες της ζύμης μέσα, τις αλευρώνω ξανά ελαφρά και σκεπάζω το μπολ με πλαστική μεμβράνη.
  7. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα, καθώς αυτό το βήμα την κάνει πιο εύπλαστη για το άνοιγμα.
  8. Μετά την ανάπαυση, η ζύμη είναι έτοιμη για να ανοιχτεί με τον πλάστη.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τέλειο Σπιτικό Φύλλο για Πίτες

  • Ζύμωμα με το Χέρι: Αν δεν έχω μίξερ, μπορώ να ζυμώσω όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι, διότι η διαδικασία είναι ίδια και απλά απαιτεί λίγο περισσότερο κόπο μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
  • Ξύδι: Το ξύδι είναι ένα μυστικό συστατικό, επειδή βοηθάει να γίνει το φύλλο πιο τραγανό κατά το ψήσιμο.
  • Ανάπαυση: Μην παραλείψεις την ανάπαυση της ζύμης, διότι αν την ανοίξεις αμέσως, θα «τραβάει» και δεν θα λεπτύνει εύκολα.

  • Άνοιγμα: Αλευρώνω ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη, ώστε να μην κολλάει το φύλλο και να ανοίγει εύκολα σε μεγάλο κύκλο.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: