Ζαμπονοτυροπιτάκια

Υλικά συνταγής

Για την ζύμη
299 γρ. φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. λάδι
1-1 1/2 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση
300 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο
200 γρ γραμμαρια φέτες ζαμπον κομμενες σε κομματάκια

Επάλλειψη
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 2 κ.σ. νερό, για άλειμμα

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύουμε το αλεύρι [κρατείστε 1/2 ποτήρι και ρίξτε το σταδιακά], το νερό, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο «γάντζο» του μίξερ χειρός, μέχρι να κάνουμε μία ζύμη, που να μην κολλάει (ούτε μαλακή, ούτε σκληρή) και την αφήνουμε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και κάνουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε σε κάθε φύλλο μισή ποσότητα μαργαρίνης, Διπλώστε τη ζύμη σε ένα φάκελο όπως βλέπετε στις φωτό.


Βάζουμε την κάθε φάκελο σ” ένα πιάτο, τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείο, μέχρι να παγώσει η μαργαρίνη.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε την κάθε φάκελο σε ένα φύλλο και απλώνουμε το τριμμένο τυρί εάν το θέλουμε μόνο με τυρί.

Ή απο πάνω απλώστε τα κομμάτακια του ζαμπον και τυλίξτε τα σε ρολό.


Κόψτε σε κομάτια το ρολό και βάλτε τα σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Αλείψτε με χτυπημένο κρόκο αυγού

και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20’-25’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα σφολιατάκια.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα Καρύδας
Επόμενο άρθροΤυρολουκουμάδες της γιαγιάς