Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για αυθεντική σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, το απόλυτο καλοκαιρινό μυστικό της ιταλικής κουζίνας. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η σωστή επιλογή των υλικών και η τεχνική είναι που κάνουν αυτή τη σάλτσα ξεχωριστή, με μια φυσικά γλυκιά και πλούσια γεύση που θα σε ενθουσιάσει. Είναι τόσο απλή και νόστιμη, που θα την κάνεις ξανά και ξανά!

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Μάθε πώς να φτιάχνεις μια αυθεντική σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ακολουθώντας τα βήματα της ιταλικής παράδοσης. Ένα απλό, αρωματικό και πεντανόστιμο συνοδευτικό για ζυμαρικά και πολλά άλλα!

Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας, θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. Ντομάτες Roma ή «πομοντόρια» (περίπου 4-5 μεσαίες)
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 6 φύλλα φρέσκου βασιλικού, κομμένα με το χέρι
  • ½ κ.γ. αλάτι, προσαρμοσμένο κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή μια πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (μπούκοβο)

Instructions

Πάμε να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σάλτσα ντομάτας που έχεις δοκιμάσει.

1. Πρώτα, ετοιμάζω τις ντομάτες. φέρνω μια κατσαρόλα με νερό σε βρασμό. κάνω ένα μικρό «Χ» στη βάση κάθε ντομάτας και τις βουτάω στο βραστό νερό για 1-2 λεπτά. τις μεταφέρω αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.

2. Αφού κρυώσουν, ξεφλουδίζω τις ντομάτες, τις κόβω στη μέση, αφαιρώ τους σπόρους και τον περιττό χυμό, και τις ψιλοκόβω .

3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. προσθέτω το σκόρδο και το μαγειρεύω για 1 λεπτό μέχρι να γίνει αρωματικό (χωρίς να πάρει χρώμα).

4. Ανεβάζω τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι. σοτάρω για 2-3 λεπτά χωρίς να ανακατεύω πολύ συχνά, για να καραμελώσουν τα φυσικά σάκχαρα της ντομάτας.

5. Προσθέτω τα κομμένα φύλλα βασιλικού, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζω για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. η σάλτσα είναι έτοιμη όταν είναι πηχτή, έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και στέκεται πάνω σε ένα κουτάλι.

6. Δοκιμάζω και προσαρμόζω το αλάτι ή το πιπέρι, αν χρειάζεται. σερβίρω αμέσως ή την αφήνω να κρυώσει και τη φυλάσσω στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τη Σάλτσα Ντομάτας

  • Επιλογή Ντομάτας: Διάλεξε ντομάτες με σφιχτή σάρκα και λιγότερους σπόρους για να αποφύγεις την περιττή υγρασία.
  • Υψηλή Φωτιά: Η υψηλή θερμοκρασία στην αρχή είναι απαραίτητη για να δώσει βάθος στη γεύση.
  • Πρόσθετη υφή: Αν θέλεις την αυθεντική σάλτσα φρέσκιας ντομάτας πιο βελούδινη, μπορείς να την πολτοποιήσεις στιγμιαία με ένα ραβδομπλέντερ.