Τα Αφράτα τυροπιτάκια είναι ένα κλασικό σνακ που δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι. Με αυτή τη συνταγή, η ζύμη τους θα γίνει τόσο αφράτη και μαλακή, που θα νομίζετε ότι τρώτε σύννεφο! Είναι εύκολα, οικονομικά και μπορείτε να τα γεμίσετε με ό,τι σας αρέσει.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αφράτα Τυροπιτάκια
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που πήρα από έναν 40χρονο μάγειρα, για να φτιάξουμε τα πιο Αφράτα τυροπιτάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Είναι τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα, σαν βαμβάκι, και είναι η τέλεια επιλογή για τον καφέ, το πρωινό ή το κολατσιό των παιδιών. Εγώ τα φτιάχνω συνέχεια και πάντα εξαφανίζονται αμέσως!
Prep Time
20 minutes
Cook Time
25 minutes
Total Time
45 minutes
Ingredients
- 1 φλυτζανι τσαγιου 100-120ML
Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα Αφράτα τυροπιτάκια, θα χρειαστούμε:
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
- 1 κ.σ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8-9 γρ.)
- 2,5 - 3 ποτηρια νερού(200ml το καθε ποτηρι περιπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- Τυρί, πατάτα, λουκάνικο ή ό,τι άλλο θέλετε.
Για την επικάλυψη:
- 1 Κρόκος αυγού
- Σουσάμι
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα εύκολα και νόστιμα Αφράτα τυροπιτάκια.
Ενεργοποιώ τη μαγιά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύω το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα αφήνω στην άκρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
Ζυμώνω την αφράτη ζύμη.
- Προσθέτω το σπορέλαιο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να έχω μια μαλακιά και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζω με μία πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθω τα τυροπιτάκια.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πατάω ελαφρά να ξεφουσκώσει. Χωρίζω τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγω κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φυλλαράκι. Βάζω λίγη γέμιση τυριού στο κέντρο και κλείνω καλά, δίνοντας τους το σχήμα που θέλω (μισοφέγγαρο ή ακόμα και κρουασανάκι.
Ψήνω τα τυροπιτάκια.
- Τοποθετώ τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνω για επιπλέον 20 λεπτά να φουσκώσουν. Αλείφω την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζω με σουσάμι και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Η Συνταγη είναι του Tarif Tayfasi
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Αφράτα τυροπιτάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Η ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Μην προσθέτετε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει.
- Η γέμιση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα με λίγο γιαούρτι και δυόσμο, τριμμένη πατάτα με τυρί ή ακόμα και σοκολάτα, αν θέλετε γλυκά κρουασανάκια.
- Το ψήσιμο: Ψήστε τα στην πάνω κάτω αντίσταση για να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν όμορφα.
- Αποθήκευση: Αφού ψηθούν και κρυώσουν, μπορείτε να τα φυλάξετε σε αεροστεγές κουτί για 2-3 ημέρες, ή να τα βάλετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.








