Mια συνταγή για αφράτο τυρόψωμο, ένα παραδοσιακό πιάτο που θα σας κλέψει την καρδιά. Είναι σαν ένα υπέροχο, τυρένιο ψωμάκι, με απίστευτα αφράτη υφή, που θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι. Είναι ιδανικό για πρωινό, για συνοδευτικό στο τραπέζι σας ή ακόμα και για κολατσιό στο σχολείο των παιδιών.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αφράτο τυρόψωμο με γιαούρτι
Απολαύστε αφράτο τυρόψωμο, φτιαγμένο με γιαούρτι, ένα κλασικό πιάτο με καταγωγή από τα Βαλκάνια. Κάθε μπουκιά είναι τρυφερή, αρωματική και λιώνει στο στόμα, με εκείνη τη σπιτική γεύση που ξυπνάει αναμνήσεις!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε το τυρόψωμό μας, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- 3 κ.σ. λάδι
- 1 αυγό
- 300 γρ. γιαούρτι
- 300 ml ζεστό νερό
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. φέτα (ή άλλο λευκό τυρί)
- 2 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις αυτό το υπέροχο αφράτο τυρόψωμο.
1. Πρώτα, διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη στα 300 ml ζεστό νερό και την αφήνω να φουσκώσει για 10 περίπου λεπτά. η μαγιά είναι έτοιμη όταν δεις αφρό ή φυσαλίδες στην επιφάνειά της.
2. Έπειτα, κοσκινίζω τα 2/3 από το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο.
3. Μέσα στη λακκούβα προσθέτω το γιαούρτι, το αυγό, το αλάτι, το λάδι και τη φουσκωμένη μαγιά. αρχίζω να ζυμώνω σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο.
4. Ενώ το μίξερ ζυμώνει, προσθέτω σιγά-σιγά το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι από την άκρη του μπολ, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μου.
5. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα μπολ που έχω λαδώσει ελαφρά, τη σκεπάζω με μια βαμβακερή πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνώ να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
6. Αφού φουσκώσει, τη βάζω σε μια ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε τέσσερα ίσα μέρη.
7. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη τα χωρίζω σε 20 μπαλάκια, τα πλάθω και τα τοποθετώ σε ένα ταψί που έχω λαδώσει. σκεπάζω το ταψί με μια πετσέτα και τα αφήνω να φουσκώσουν ξανά για άλλα 40 λεπτά.
8. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω τη γέμιση. σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και τη θρυμματισμένη φέτα.
9. Αφού φουσκώσουν τα μπαλάκια, τα περιχύνω με τη γέμιση και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
10. Μόλις ψηθούν, βγάζω το νόστιμο τυρόψωμό μου, το σπάω και το απολαμβάνω!
Χρήσιμα Tips για το Τυρόψωμο
- Η μαγιά: Για να είσαι σίγουρη ότι η μαγιά σου είναι ενεργή, περίμενε να δεις τις φυσαλίδες πριν την προσθέσεις στη ζύμη.
- Η ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι να κολλάει υπερβολικά στα χέρια. Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Το ψήσιμο: Μην βιαστείς να το βγάλεις από τον φούρνο. Θέλει τον χρόνο του για να ροδίσει και να γίνει τραγανό εξωτερικά, ενώ παραμένει αφράτο μέσα.











