Το βραστό κέικ σοκολάτας είναι μία πρωτότυπη και πολύ εύκολη συνταγή που δίνει ένα αποτέλεσμα φανταστικό και εξαιρετικά ζουμερό. Το μυστικό είναι ότι το γλάσο φτιάχνεται από την ίδια βάση της ζύμης και περιχύνεται δύο φορές, χαρίζοντας πλούσια σοκολατένια γεύση. Δοκιμάστε το φίλοι μου!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Βραστό Κέικ Σοκολάτας
Δοκιμάστε το φανταστικό βραστό κέικ σοκολάτας που φτιάχνεται με ένα βήμα στην κατσαρόλα και περιχύνεται με το δικό του γλάσο. Ζουμερό και πεντανόστιμο!
Ingredients
- 250 γρ. - Βιτάμ (ή βούτυρο)
- 450 γρ. - Ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. - Κακάο (άγλυκο)
- 250 ml - Νερό
- 50 ml - Κονιάκ (ή άλλο λικέρ/χυμό πορτοκαλιού)
- 250 γρ. - Αλεύρι Φαρίναπ (αυτοδιοικούμενο)
- 1 - Μπέικιν πάουντερ (αν χρησιμοποιήσετε απλό αλεύρι)
- 4 - Αυγά
Instructions
Βράσιμο της Βάσης: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βιτάμ, τη ζάχαρη, το νερό, το κακάο και το κονιάκ. Βράζουμε το μείγμα για περίπου δέκα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
Διαχωρισμός του Γλάσου: Αφαιρούμε από το βραστό μείγμα δύο κούπες. Τη μία κούπα τη βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου και την άλλη στην κατάψυξη. Αυτές οι δύο κούπες θα αποτελέσουν το γλάσο.
Προσθήκη Αυγών: Στο μείγμα που έχει περισσέψει στην κατσαρόλα (το οποίο είναι ζεστό), ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις τα 4 αυγά. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι για να μην ψηθούν τα αυγά από τη θερμότητα.
Προσθήκη Αλευριού: Κατόπιν, ρίχνουμε το αλεύρι Φαρίναπ (ή το απλό αλεύρι ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη κέικ.
Ψήσιμο: Τοποθετούμε το μείγμα μας σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά περίπου. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, βουτάμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
Πρώτο Γλάσο: Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το περιχύνουμε (όπως είναι ακόμα μέσα στη φόρμα) με το γλάσο από την μία κούπα που βάλαμε στη συντήρηση του ψυγείου.
Δεύτερο Γλάσο και Σερβίρισμα: Αφού κρυώσει το κέικ μας, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Σε αυτό το σημείο, βγάζουμε την άλλη κούπα γλάσου από την κατάψυξη και περιχύνουμε πάλι με γλάσο το κέικ μας. Όσοι αγαπάτε το κέικ σοκολάτας, δοκιμάστε το φίλοι μου. Είναι φανταστικό. Σε όσους το φτιάξετε
καλή επιτυχία!
Η Συνταγή είναι της κας Μάχη Γκαμπαλή
Tips για το Βραστό Κέικ Σοκολάτας
Γλάσο: Ο διαχωρισμός σε συντήρηση και κατάψυξη έχει λόγο: το πρώτο γλάσο (συντήρησης) ποτίζει το ζεστό κέικ όπως είναι στη φόρμα, ενώ το δεύτερο (κατάψυξης) δίνει μία πιο πηχτή επικάλυψη.
Αυγά: Πρέπει να ανακατευτούν πολύ γρήγορα στο ζεστό μείγμα για να μη μαγειρευτούν και για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Ψήσιμο: Η συνταγή αναφέρει 20 λεπτά, αλλά ελέγξτε το κέικ μετά τα 15 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας. Το τεστ με το μαχαίρι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος.
Σχετικές Συνταγές
Κέικ Μπανάνας: Για μια διαφορετική, αρωματική επιλογή κέικ.
Ζουμερά Brownies: Αν αγαπάτε την πλούσια σοκολατένια γεύση.
Σοκολατόπιτα με Γλάσο: Άλλη μία συνταγή με κέικ και πλούσιο σοκολατένιο γλάσο.











