Υλικά:

250 γρ. φασόλια γίγαντες, αποξηραμένα
2000 γρ. νερό
125 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
5 κλωνάρια σέλινο, μόνο τα φύλλα
5 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, σε κονσέρβα
200 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες (5 χιλ.)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. πάστα ζωμού λαχανικών ή 1 κύβο ζωμού λαχανικών (δόση 0.5 lt.)
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα, τριμμένη

Οδηγίες:

Ξεπλύνετε τα φασόλια και μουλιάστε τα σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Στραγγίστε τα φασόλια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το νερό. Βράστε τα σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τον μαϊντανό μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις ντομάτες, τα καρότα, τον πελτέ ντομάτας, την πάστα ζωμού (ή τον κύβο ζωμού διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό), το αλάτι, τη ζάχαρη και την πάπρικα. Ανακατέψτε καλά και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στραγγίστε τα φασόλια και μεταφέρετέ τα σε ένα ταψί.

Περιχύστε τα με τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε απαλά.
Ψήστε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα: Αφήστε τους γίγαντες να σταθούν για λίγα λεπτά πριν τους σερβίρετε. Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και απολαύστε!

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακή Νηστίσιμη Μπουγάτσα Πελοποννήσου 🌺 Χωρίς ζυγαριά, χωρίς μίξερ
Επόμενο άρθροΚέικ αμυγδάλου χωρίς μίξερ, μια εύκολη και γρήγορη συνταγή