Το Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι είναι ένα αγαπημένο γλυκό που μου θυμίζει έντονα τη μητέρα μου, καθώς ήταν πραγματική τεχνίτρα στα γλυκά του κουταλιού και έφτιαχνε τα ομορφότερα και νοστιμότερα, επομένως παρόλο που είναι λίγο μπελαλίδικο, το φτιάχνω συχνά γιατί η γεύση του είναι μοναδική και γεμάτη αναμνήσεις, λοιπόν ακολούθησε τα βήματα για να αποκτήσεις αυτό το υπέροχο, μελωμένο γλυκό.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι

Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι σερβιρισμένο σε γυάλινο μπολ.

Φτιάξτε το αγαπημένο Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι με την παραδοσιακή μέθοδο! Μια νοσταλγική συνταγή με αμύγδαλα και γαρύφαλλο. Μπελαλίδικο αλλά μοναδικό!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • 1 κιλό και 400 γραμμάρια μελιτζανάκι (για να μείνει 1 κιλό καθαρό)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Γαρύφαλλα (όσα τα μελιτζανάκια)
  • 200 γρ. αμύγδαλο καθαρισμένο
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2-3 λεμόνια

Instructions

  • Πλένω τα μελιτζανάκια και τα καθαρίζω από το κοτσάνι τους.
  • Βάζω τα μελιτζανάκια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι στημένο, για να πάρουν μια βράση.
  • Τα αφήνω τρία τέσσερα λεπτά και αδειάζω το νερό.
  • Τα ξαναβάζω άλλη μια φορά να πάρουν βράση και να μείνουν πάλι τον ίδιο χρόνο.
  • Τη δεύτερη φορά τα σουρώνω και τα βάζω αμέσως σε παγωμένο νερό, μέσα στο οποίο έχω στύψει ένα λεμόνι.
  • Τα αφήνω δεκαπέντε λεπτά μέσα στο παγωμένο νερό.
  • Κατόπιν τα βάζω σε ένα σουρωτήρι και με προσοχή στίβω τα μελιτζανάκια ένα ένα, ώστε να φύγουν τα υγρά τους.
  • Τα βάζω πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν καλά.
  • Αφού στεγνώσουν, μετά από καμιά ώρα, βάζω σε κατσαρόλα την ζάχαρη και τα τρία ποτήρια νερό να βράσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Όταν η ζάχαρη λιώσει, βάζω μέσα τα μελιτζανάκια και τα αφήνω να βράσουν σε δυνατή φωτιά για δεκαπέντε λεπτά.
  • Σβήνω την φωτιά και αφήνω το γλυκό στην άκρη για ένα εικοσιτετράωρο.
  • Πριν το δεύτερο βράσιμο, βάζω σε κάθε μελιτζανάκι ένα γαρύφαλλο και δύο αμύγδαλα, επειδή μου αρέσει πολύ η γεύση τους.
  • Ρίχνω και μόνα τους αμύγδαλα μέσα στο γλυκό γιατί μου αρέσουν.
  • Μετά το εικοσιτετράωρο, το βάζω να βράσει ξανά για να δέσει το σιρόπι του.
  • Χρειάστηκε να το ξαφρίσω κατά διαστήματα.
  • Δεν το βγάζω από την κατσαρόλα, αλλά θα το αφήσω άλλο ένα εικοσιτετράωρο και κατά διαστήματα θα το κουνάω για να ρουφήξει περισσότερο σιρόπι.
  • Εγώ δεν το βάζω σε βαζάκια, αλλά σε ένα μεγάλο γυάλινο τετράγωνο μπολ, διότι έτσι είναι απλωμένο το Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι και το διαχειρίζομαι καλύτερα.
  • Η Συνταγή είναι της κας Χρυσουλα Βιερου

    Έκανες αυτή την συνταγή;

    Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


    Tips για το τέλειο Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι

    • Καθαρισμός: Το αρχικό βάρος των 1.400 γραμμαρίων είναι για να μείνει 1 κιλό μελιτζανάκι καθαρό, άρα πρέπει να είσαι προσεκτική στο καθάρισμα των κοτσανιών.
    • Βράσιμο: Οι δύο βράσεις με λεμόνι στην αρχή είναι κρίσιμες, διότι βοηθούν να ξεπικρίσει το μελιτζανάκι.
    • Στέγνωμα: Το στέγνωμα των μελιτζανακίων στην πετσέτα είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην βγάλουν υγρά κατά το βράσιμο και να δέσει σωστά το σιρόπι.
    • Μέλωμα: Το διήμερο μέλωμα (αναμονή) κάνει τη διαφορά, επειδή επιτρέπει στο γλυκό να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει τέλεια.

      Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: