Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Oσο κούραση κι αν έχουμε, ένα γλυκάκι πάντα βρίσκουμε χρόνο να φτιάξουμε, είναι η καλύτερη ξεκούραση! Και αυτή η συνταγή της Γαρυφαλλιάς, και είναι πραγματικά φανταστική! Μοσχοβολάει κανέλα, καρύδι, κονιάκ, και είναι τόσο ζουμερή που λιώνει στο στόμα.
Ζουμερή Καρυδόπιτα με Αρώματα και Σοκολάτα

Μια ζουμερή και αρωματική καρυδόπιτα με σιρόπι και γλάσο σοκολάτας, βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή της κυρίας Γαρυφαλλιάς. Ιδανικό γλυκό για γιορτές!
Prep Time
25 minutes
Cook Time
57 minutes
Additional Time
3 hours
Total Time
4 hours 22 minutes
Ingredients
Για την Καρυδόπιτα (για ταψί 22 εκ.):
- 4 αυγά
- 200 γραμμάρια γάλα
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σε σκόνη)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σε σκόνη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο (σε σκόνη)
- 1 1/2 κούπα του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κούπα του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 σφηνάκι κονιάκ (περίπου 20-25 ml)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα (διαλυμένη στο κονιάκ)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 κούπα του τσαγιού καρύδια, αλεσμένα
Για το Σιρόπι:
- 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- Λίγο χυμό λεμόνι (από 1/4 λεμονιού περίπου)
- 1 φλούδα από λεμόνι (μόνο το κίτρινο μέρος)
Για τη Σοκολάτα από πάνω (προαιρετικά):
- 200 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα (μαύρη ή γάλακτος), ψιλοκομμένη
- Λίγη λευκή κουβερτούρα για σχέδιο (προαιρετικά)
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
- Χτυπάμε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη μετά ρίχνουμε όλα τα υγρά και μετά όλα τα στέρεα κουταλιά-κουταλιά
- Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 180 να πάρει σκούρο χρώμα να ψηθεί καλά
- Οσο ψήνεται η καρυδόπιτα, σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τη φλούδα λεμονιού. Τα βράζω για περίπου 5-7 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και ζεστό γλυκό
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με το μέλι, μέχρι να κάψει (όχι να βράσει). Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνω 2-3 λεπτά και μετά ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχω ένα λείο γλάσο. Περιχύνω την καρυδόπιτα με το γλάσο σοκολάτας. Αν θέλω, λιώνω λίγη λευκή κουβερτούρα και κάνω σχέδια από πάνω. Μπορείτε να με βάλετε ούτε καν σοκολάτα και να βάλετε λίγα αλεσμένα καρύδια από πάνω
Notes
💡 Tips από εμένα:
- Αρώματα: Μην φοβηθείτε το γαρύφαλλο, δίνει ένα υπέροχο, ζεστό άρωμα που ταιριάζει τέλεια με το καρύδι.
- Σιρόπι: Είναι πολύ σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό (ή το αντίστροφο) για να απορροφηθεί σωστά και να γίνει ζουμερή η καρυδόπιτα.
- Καρύδια: Μπορείτε να αφήσετε και μερικά κομμάτια καρυδιών χοντροκομμένα στη ζύμη για έξτρα υφή.
- Ποσότητα: Θυμηθείτε, αυτή η συνταγή είναι για ταψί 22 εκ. Αν θέλετε για μεγάλο ταψί (σαραντάρι), διπλασιάστε ΟΛΕΣ τις ποσότητες των υλικών.
Η Εκτέλεση είναι της κας Μένια Στεφοπούλου