Οι Κεφτέδες με πατάτες γιαχνί είναι ένα φαγητό που μας ξυπνά αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Οι ζουμεροί κεφτέδες, οι μαλακές πατάτες και η πλούσια κόκκινη σάλτσα φτιάχνουν ένα πιάτο που είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Εγώ τους θεωρώ το ιδανικό φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι, γιατί το απολαμβάνουν όλοι.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κεφτέδες με πατάτες γιαχνί

Ενα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, τους Κεφτέδες με πατάτες γιαχνί. Αυτό το πιάτο είναι η επιτομή του σπιτικού, ελληνικού φαγητού, που σερβίρεται πάντα με αγάπη και ζεστασιά. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως από το τραπέζι!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο φαγητό, θα χρειαστούμε:
Για τους κεφτέδες:
- 600 γρ. Κιμάς ανάμεικτος
- 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 Σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 3 φέτες Ψωμί (μουλιασμένες και στυμμένες)
- 1 Αυγό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Πάπρικα
- Μπαχάρι τριμμένο
- Ελαιόλαδο (για τη ζύμωση)
- Λίγο Αλεύρι (για το αλεύρωμα)
- Ηλιέλαιο (για το προτηγάνισμα)
Για το φαγητό και τον ζωμό:
- 4 Πατάτες (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
- 1 κ.σ. Περιά
- 3 Ντομάτες (τριμμένες)
- Ελαιόλαδο
- 2 Δαφνόφυλλα
- Νερό
- Λίγο Αλάτι
Instructions
Αρχικά, ζυμώνουμε τον ανάμεικτο κιμά μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το ψωμί, αφού το έχουμε μουλιάσει και στύψει καλά, το αυγό, καθώς και τα μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, τριμμένο μπαχάρι και ελαιόλαδο. Αφού ζυμώσουμε καλά, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα για να σφίξει.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα προτηγανίζουμε σε ηλιέλαιο, μέχρι να θωρακιστούν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σοτάρουμε πρώτα τις πατάτες. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ και τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα κεφτεδάκια. Σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε δύο δαφνόφυλλα και λίγο αλάτι, αν χρειάζεται. Σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά στο μάτι πριν το σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Κεφτέδες με πατάτες γιαχνί σας ακόμα πιο επιτυχημένοι:
- Κιμάς: Ο ανάμεικτος κιμάς (μοσχάρι και χοιρινό) είναι ιδανικός γιατί δίνει πιο ζουμερούς κεφτέδες.
- Ζύμη: Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Είναι το μυστικό για να σφίξει ο κιμάς και να μην διαλυθούν οι κεφτέδες κατά το μαγείρεμα.
- Προτηγάνισμα: Το προσεκτικό προτηγάνισμα σε ηλιέλαιο είναι απαραίτητο, γιατί "θωρακίζει" τους κεφτέδες και τους κρατάει ζουμερούς.
- Σάλτσα: Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών αντί για νερό.
- Ξεκούραση: Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά αφού σβήσετε τη φωτιά, ώστε να δέσει η σάλτσα και να απορροφήσουν οι πατάτες τις γεύσεις.