Οι κολοκυθοκεφτέδες με τυρί είναι ένα πιάτο τόσο νόστιμο που, πιστέψτε με, θα τους προτιμήσετε ακόμα και από το κρέας. Αυτή η συνταγή είναι απίστευτα υγιεινή, γεμάτη γεύση και αρώματα, και είναι ιδανική για να εντάξετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή της οικογένειάς σας. Εγώ τους φτιάχνω πολύ συχνά και όλοι τους απολαμβάνουν με ενθουσιασμό, ειδικά όταν τους συνδυάζω με την πικάντικη σάλτσα που σας προτείνω.
Υλικά για τους Κολοκυθοκεφτέδες
- 1 κολοκυθάκι
- 2 πατάτες
- 1 καρότο
- 100 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη ή φέτα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- Μαύρο πιπέρι κατά βούληση
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
- Ελαιόλαδο
Υλικά για τη Σάλτσα
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο
Εκτέλεση της Συνταγής
Τρίβω το κολοκυθάκι στον τρίφτη, το βάζω σε ένα σουρωτήρι, το αλατίζω και το αφήνω για 15 λεπτά για να βγάλει τα υγρά του.
Τρίβω τις πατάτες και τις πιέζω με τα χέρια μου για να φύγουν τα υγρά τους, και τις βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω και το καρότο τριμμένο. Βάζω και το κολοκυθάκι, αφού το έχω πιέσει και αυτό με τα χέρια μου να φύγουν τα υγρά του. Προσθέτω το τυρί, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Βάζω λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, πλάθω μπαλάκια με το μείγμα και τα τηγανίζω για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, τα ψήνω στον φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
Ετοιμάζω τη σάλτσα. Σε ένα μπολάκι, βάζω όλα τα υλικά (κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, καπνιστή πάπρικα, αποξηραμένο σκόρδο) και ανακατεύω καλά.
Μόλις ψηθούν οι κεφτέδες, τους βγάζω από τον φούρνο, τους σερβίρω με τη σάλτσα και απολαμβάνω!
To video της συνταγής είναι εδώ
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και φέτα
Υλικά
Για τη γέμιση
500 γρ. κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα,
2 αυγά,
300 γραμ. φέτα ή λευκό αγελαδινό τυρί,
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουτ.σ. ρύζι
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
Για επάλλειψη
1 κρόκο αυγού,
1 κουτ.σ. γιαούρτι
2 κουτ.σ. γάλα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Θα αλατίσεις την κολοκύθα και θα τη βάλεις σε ένα τηγάνι με λάδι. Θα τη σοτάρεις ελαφρά να μαλακώσει λίγο για 5-6 λεπτά και θα προσθέσεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Μόλις μαλακώσουν ελαφρά κι αυτά θα τα σβήσεις με λευκό κρασί και θα απομακρύνεις από την εστία.
Μόλις τα λαχανικά έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου -βοηθάει πολύ να τους αλλάξεις σκεύος και να μην τα αφήσεις να κρυώσουν μέσα στο ζεστό τηγάνι
προσθέτεις άνηθο ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, αυγά, τυρί, γιαούρτι αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουτ.σ. ρύζι για να τραβήξει τυχόν υγρά που θα βγάλει η γέμιση.
Σε ένα ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα ανοίγεις το ένα φύλλο σφολιάτας από τα δύο που έχει η συσκευασία και απλώνεις ομοιόμορφα τη ζύμη πάνω της αφήνοντας ένα εκατοστό περιθώριο περιμετρικά.
Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζεις περιμετρικά τα δυο φύλλα να ενωθεί η ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Τώρα ανακατεύεις τα υλικά της επάλλειψης και αλείφεις όλη την επιφάνεια της σφολιάτας για να πάρει ένα πολύ ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαρακώνεις ελαφρά σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Η Συνταγή είναι της Μαίρη Τρακάδα από το κάτι νόστιμο










