Το Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα γεύση, χάρη στην υπέροχη σάλτσα από πορτοκάλι και μέλι. Το κοτόπουλο γίνεται απίστευτα ζουμερό και οι πατάτες τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα. Εγώ το φτιάχνω όταν θέλω να έχω ένα ολοκληρωμένο και χορταστικό γεύμα χωρίς πολύ κόπο.
Υλικά
1 κοτόπουλο 1,3-1,4 κγρ. κομμένο σε μερίδες
1 ½ κιλό πατάτες
αλάτι
πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
χυμό από 3 πορτοκάλια
χυμό από 1 λεμόνι
αποξηραμένες πιπερίτσες (εάν υπάρχουν, για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο ταψί κόβετε τις πατάτες και μαζί με το κοτόπουλο τα αραδιάζετε στο ταψί.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ή με το σύρμα μέχρι
να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε το μείγμα στο κοτόπουλο και τις πατάτες και κατόπιν τα ανακατεύετε όλα μαζί με το
χέρι.
Προσθέτετε ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό.
Σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε για 40 λεπτά στους 180 ᵒC.
Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45-50 λεπτά για να ροδίσουν οι πατάτες
και το κοτόπουλο.
Σερβίρετε το κοτόπουλο μαζί με τις πατάτες περιχύνοντας με τη σάλτσα. Είναι φανταστικό!!
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κοτόπουλο: Για ακόμα πιο ζουμερό αποτέλεσμα, μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο στη σάλτσα για 1-2 ώρες πριν το ψήσιμο.
- Πατάτες: Κόψτε τις πατάτες σε σχετικά ίσια κομμάτια για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Σάλτσα: Αν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πιο πηχτή στο τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό, 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.
- Ρίγανη: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ρίγανη για πιο έντονο άρωμα, αντί για αποξηραμένη.
Καλή επιτυχία!!
Η Συνταγή είναι της Γιώτας Αναστασοπούλου