Τα κουλουράκια μελιού (πάστα-σου) είναι ένα αγαπημένο γλυκό που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια και τα σπιτικά γλυκά της γιαγιάς. Με αυτή τη συνταγή, τα κουλουράκια γίνονται αφράτα, μαλακά σαν πάστα, και γεμίζουν το σπίτι με ένα υπέροχο άρωμα. Είναι η τέλεια επιλογή για τον καφέ σας, για το πρωινό, αλλά και για να τα προσφέρετε στους αγαπημένους σας. Εγώ τα φτιάχνω συχνά γιατί είναι απλά και πεντανόστιμα!
Υλικά για τα Κουλουράκια Μελιού
- 120 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι ή 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (όχι γεμάτο)
- 3 αυγά
- 1 κρόκος αυγού (για επάλειψη)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 400-500 γραμμάρια αλεύρι (όσο πάρει)
- Κομματάκια γλυκό του κουταλιού για διακόσμηση
Εκτέλεση της Συνταγής
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω το βούτυρο με το μέλι ή τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνω το αλάτι και τη σόδα και ανακατεύω καλά. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μου μέχρι να έχω μια ζύμη που να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίγω τη ζύμη σε ένα φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατοστό και κόβω με ένα κουπάτ τα κουλουράκια μελιού. Τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείφω τα κουλουράκια με τον κρόκο αυγού και τα διακοσμώ με τα κομμάτια γλυκού του κουταλιού.
Ψήνω τα κουλουράκια για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Τα αφήνω να κρυώσουν πριν τα σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35-40 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Κουλουράκια Μελιού
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να αφρατέψει σωστά και να γίνει πιο εύκολο το χτύπημα.
Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Προσθέστε το σταδιακά, καθώς η ζύμη μπορεί να μην χρειαστεί όλη την ποσότητα.
Για πιο εντυπωσιακά κουλουράκια μελιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά σχήματα με τα κουπάτ.
Η Συνταγή είναι της κας Marika Thano










