Συστατικά

  • 500 γρ αλεύρι Ζέας
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 8 γρ μαγιά
  • 2 κ.σ μέλι
  • 8 γρ αλάτι – (1 κ.γ) (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
  • 200-220 γρ ζεστό νερό περίπου στους 35 βαθμούς
  • Για το πασπάλισμα
  • 3 κ.σ πετιμέζι ή μέλι
  • νερό
  • σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)

Εκτέλεση

1 Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, το μέλι και λίγο ζεστό νερό – περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2 Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι
3 Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει
4 Χωρίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ισοβαρή μπαλάκια. Εγώ τα ήθελα σχετικά μικρά, οπότε έφτιαξα 11 μπαλάκια των 80 γρ. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα εκεί που θα τα ακουμπάτε
5 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη. Εσείς χρησιμοποιήστε ότι έχετε.
6 Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Εγώ είχα τη Σοφία για βοηθό. Φτιάξτε το και εσείς με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία
7 Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος
8 Τα ενώνουμε και με εξαιρετικά γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη και δεν το θέλουμε
9 Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 20 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον
Credit to
Προηγούμενο άρθροΕάν θέλετε να αστράφτει το Σπίτι σας από Καθαριότητα…δείτε εδώ
Επόμενο άρθροΚοτόπιτα Πεντανόστιμη