Η ζύμη είναι η βάση για κάθε επιτυχημένο ψωμάκι, πίτα ή αρτοσκεύασμα. Αν θέλεις τα γλυκά και αλμυρά σου να βγαίνουν πάντα αφράτα, μαλακά και νόστιμα, τότε αυτά τα μικρά κόλπα θα σε σώσουν!
Τα μυστικά για τέλεια ζύμη
Προσθήκες που κάνουν τη διαφορά
-
Άμυλο πατάτας: Αν βάλεις λίγο αραιωμένο άμυλο πατάτας στη ζύμη, τα ψωμάκια και οι πίτες μένουν αφράτα ακόμα και την επόμενη μέρα.
-
Σιμιγδάλι: Μια κουταλιά της σούπας ανά μισό λίτρο υγρού κάνει τη ζύμη πιο σταθερή και το ψωμί πιο ελαφρύ.
-
Μεταλλικό νερό ή σόδα: Δίνει έξτρα φουσκωτό αποτέλεσμα στη ζύμη και την κάνει πιο ελαστική.
Συνθήκες και θερμοκρασία
-
Απαγορεύεται το ρεύμα αέρα στον χώρο, γιατί ξεραίνεται η ζύμη.
-
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Το υγρό (γάλα ή νερό) πρέπει να είναι γύρω στους 30-35ºC για να δουλέψει σωστά η μαγιά.
-
Τα χέρια πρέπει να είναι πάντα στεγνά όταν ζυμώνεις.
Το φούσκωμα
-
Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει καλά πριν μπει στον φούρνο.
-
Αν δεν έχει φουσκώσει αρκετά, οι πίτες δεν θα γίνουν αφράτες.
-
Συνήθως, 3 ώρες σε ζεστό μέρος είναι αρκετές.
Μυστικά για πιο νόστιμες πίτες
-
Πρόσθεσε βούτυρο (άλιωτο καλύτερα) για πιο πλούσια υφή.
-
Οι πίτες με γάλα γίνονται πιο αρωματικές και με γυαλιστερή κρούστα.
-
Η φρέσκια μαγιά είναι το Α και το Ω – πάντα να την ελέγχεις πριν τη χρήση.
-
Αν βάλεις υπερβολική ζάχαρη, οι πίτες καφετιάζουν γρήγορα και δεν φουσκώνουν καλά.
-
Οι κρόκοι αυγών κάνουν τη ζύμη πιο τρυφερή και εύθρυπτη.
Τρικ για το ψήσιμο
-
Ψήσε τις πίτες σε μέτρια φωτιά, για να μη στεγνώσει η γέμιση.
-
Αν θες όμορφη γυαλιστερή κρούστα, άλειψέ τες με αυγό ή γάλα.
-
Για σπιρτόζικη εμφάνιση, πασπάλισέ τες με σπόρους παπαρούνας, κύμινο ή ζάχαρη άχνη.
-
Αν κολλήσει η πίτα στο ταψί, βγάλ’ τη με μια κλωστή αντί για μαχαίρι.
Extra tips για πιο εύκολη δουλειά
-
Τύλιξε τον πλάστη σε λινό πανί για να ανοίγεις πιο εύκολα λεπτή ζύμη.
-
Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, άνοιξέ την πάνω σε λαδόκολλα.
-
Πριν βάλεις σταφίδες, τύλιξέ τες πρώτα σε αλεύρι για να μη «βουλιάξουν».
-
Αν δεν προλαβαίνεις να ψήσεις τη φουσκωμένη ζύμη, σκέπασέ τη με βρεγμένο χαρτί.
Συμπέρασμα
Με αυτά τα κόλπα ζύμης, οι πίτες και τα ψωμάκια σου θα βγαίνουν κάθε φορά αφράτα, γευστικά και μυρωδάτα. Δεν χρειάζεται κόπος, μόνο μερικά μικρά μυστικά!