Οι μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν αυτό το φαγητό, αλλά θέλουν να το απολαύσουν σε μια πιο ελαφριά εκδοχή. Η γεύση τους είναι πλούσια και τα αρώματα μεθυστικά, ενώ ο κιμάς με το σκόρδο και τα μπαχαρικά δίνουν μια μοναδική διάσταση στο πιάτο. Εγώ τα φτιάχνω πάντα και τα σερβίρω με φέτες ντομάτας από πάνω για φρεσκάδα.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ

Αλλη μια υπέροχη συνταγή για Μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ, που είναι τόσο νόστιμη και ελαφριά, που θα σας κάνει να την προτιμάτε από την κλασική συνταγή. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστό χωρίς την κρέμα και εγώ το φτιάχνω συχνά για να απολαύσουμε όλοι στο σπίτι ένα διαφορετικό παπουτσάκι!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο, θα χρειαστούμε:
- 4 Μελιτζάνες
- 350 γρ. Κιμά (ανάμεικτο)
- 2 Ξερά κρεμμύδια (χοντροκομμένα)
- 2 Σκελίδες σκόρδο (για τον κιμά)
- 1 Σκελίδα σκόρδο (για τις μελιτζάνες)
- 1 κ.σ. Ζάχαρη
- 2 Ντομάτες (τριμμένες)
- 1/2 Ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 Ποτήρι νερό
- Φέτες ντομάτας (για τη γαρνιτούρα)
- Μπόλικη ρίγανη
- Λίγο τριμμένο μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ηλιέλαιο και ελαιόλαδο
Instructions
Ξεκινάτε πλένοντας τις μελιτζάνες, τις κόβετε στη μέση και τις χαράζετε χιαστί από τη μέσα πλευρά. Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο, ρίχνετε μια σκελίδα σκόρδο και τις προτηγανίζετε σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις μεταφέρετε σε ένα ταψί, αφαιρείτε αρκετή από την ψίχα τους και τις αλατοπιπερώνετε.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε ελαιόλαδο και σοτάρετε χοντροκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο, ζάχαρη και λίγο τριμμένο μπαχάρι. Μόλις καραμελώσουν, ρίχνετε ψιλοκομμένη τη σάρκα από τις μελιτζάνες, μπόλικη ρίγανη και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε ανάμεικτο κιμά, αλάτι, πιπέρι και, αφού ροδίσει, ρίχνετε τριμμένες ντομάτες και λίγο νερό. Αφήνετε να πάρει μία βράση για να τραβήξει τα υγρά του. Σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες παπουτσάκια με τον κιμά και απλώνετε από πάνω φέτες ντομάτας αλατοπιπερωμένες. Προσθέτετε λίγο νερό και λαδάκι στο ταψί και ψήνετε στους 160 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά, για να γίνουν μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι μελιτζάνες παπουτσάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένες:
- Τηγάνισμα: Το προτηγάνισμα των μελιτζανών με το σκόρδο τις κάνει απίστευτα νόστιμες και μαλακές, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τις ψήσετε στον φούρνο αντί για να τις τηγανίσετε για ακόμα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
- Γεύση: Η ζάχαρη που προσθέτουμε στο κρεμμύδι βοηθάει στην καραμελοποίησή του, δίνοντας μια γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση.
- Κιμάς: Αφήστε τον κιμά να πιει όλα τα υγρά του πριν τον κατεβάσετε από τη φωτιά, ώστε η γέμιση να είναι σφιχτή και να μη βγάλει υγρά στο ψήσιμο.
- Ψήσιμο: Μπορείτε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο για το πρώτο μισάωρο του ψησίματος, ώστε να μην στεγνώσουν οι μελιτζάνες.