Μυστικά για Τέλεια Ζύμη και Πεντανόστιμες Πίτες!
Μπορεί να είσαι 100 χρονών, αλλά πάντα κάτι καινούριο μαθαίνεις! Σου συγκέντρωσα μερικά από τα καλύτερα κόλπα για να φτιάξεις τις πιο αφράτες και νόστιμες ζύμες και πίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Δεν είναι απλά συμβουλές, αλλά μικρά μυστικά που θα κάνουν τη διαφορά. Δες παρακάτω όλα όσα χρειάζεσαι για να γίνεις ο «μάστερ» της ζύμης!
Μυστικά για Αφράτο και Πλούσιο Αποτέλεσμα
Για να γίνουν τα ψωμάκια και οι πίτες σου αφράτα και μαλακά, βάλε πάντα λίγο διαλυμένο άμυλο πατάτας στη ζύμη. Αυτό το κόλπο τα κρατάει φρέσκα ακόμα και την επόμενη μέρα. Επίσης, πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι. Με αυτόν τον τρόπο, το καθαρίζουμε από ξένα υλικά και του προσθέτουμε οξυγόνο, κάτι που βοηθάει πολύ τη ζύμη να φουσκώσει. Μια άλλη συμβουλή από τις μοναχές, που είναι χρυσάφι, είναι να βάζεις πάντα μια κουταλιά σιμιγδάλι σε κάθε μισό λίτρο υγρού στη ζύμη σου (εκτός από την ζύμη για φύλλο, πελμένι, κλπ). Αυτό κάνει το ψωμί και τις πίτες να μένουν αφράτα για πολύ καιρό.
Συμβουλές για σωστή Προετοιμασία Ζύμης
Πρόσθεσε λίγη σόδα διαλυμένη σε νερό και σβησμένη με λίγο λεμόνι ή ξύδι. Αυτό θα δώσει στη ζύμη σου μια απίστευτα αφράτη υφή! Κι ένα ακόμη κόλπο είναι να προσθέσεις μισό ποτήρι ανθρακούχο νερό μαζί με το γάλα. Για να φουσκώσει σωστά η ζύμη, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κρύα υλικά από το ψυγείο καθυστερούν το φούσκωμα. Η ιδανική θερμοκρασία για τα υγρά είναι 30-35°C, γιατί έτσι ενεργοποιούνται οι μαγιοί. Όταν ζυμώνεις, τα χέρια σου πρέπει να είναι στεγνά για να μη σου κολλάει η ζύμη. Επίσης, φρόντισε να μην έχει ρεύματα στο δωμάτιο όπου δουλεύεις τη ζύμη, γιατί δημιουργούνται σκληρές κρούστες.
Μυστικά για το Ψήσιμο και τη Γεύση
Για να έχει η πίτα σου όμορφη γεύση και ωραία υφή, βάλε στη ζύμη μόνο τους κρόκους από τα αυγά. Επίσης, χρησιμοποίησε μαλακωμένο βούτυρο και όχι λιωμένο, γιατί το λιωμένο χαλάει τη δομή της ζύμης. Αν βάλεις πολύ ζάχαρη, η πίτα θα ροδίσει γρήγορα και μπορεί να καεί, ενώ η ζύμη δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Αν βάλεις πολύ σόδα, η πίτα σου θα γίνει πιο σκούρα και μπορεί να έχει μια άσχημη μυρωδιά. Τέλος, για να μη νοτίσει ο πάτος της πίτας, πασπάλισε το κάτω φύλλο με λίγο κορν φλάουρ πριν βάλεις τη γέμιση.
Συμβουλές για το σερβίρισμα
Πριν βάλεις τις πίτες στον φούρνο, άφησέ τες να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά. Αν δεν φουσκώσουν αρκετά, δεν θα ψηθούν σωστά. Για να γυαλίσει η επιφάνειά τους, άλειψέ τες με χτυπημένο αυγό, γάλα, ή ζαχαρόνερο. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα το έχεις αν τις αλείψεις με κρόκο αυγού. Εάν σκοπεύεις να τις πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη, άλειψέ τες με βούτυρο πριν το ψήσιμο. Αντίθετα, αν θέλεις να ροδίσουν, άλειψε με ασπράδι αυγού. Όταν η πίτα βγει από τον φούρνο, άφησέ την να κρυώσει πριν την κόψεις. Αν πρέπει να την κόψεις ζεστή, ζέστανε το μαχαίρι σε καυτό νερό, σκούπισέ το γρήγορα και μετά κόψε.










