Ο Παλιός χαλβάς κουταλάτος με αλεύρι είναι ένα από τα πιο αυθεντικά και παραδοσιακά ελληνικά γλυκά που φτιάχνω στην κουζίνα μου. Επιπλέον, είναι μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά, γεμάτη νοσταλγία και απλότητα. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώ μόνο λίγα, βασικά υλικά που έχω πάντα στην κουζίνα μου. Συνεπώς, αποτελεί μια ιδανική επιλογή όταν θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο, υγιεινό και απολαυστικό. Από την άλλη, η μυρωδιά της κανέλας γεμίζει το σπίτι και μου θυμίζει παλιές εποχές.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χαλβάς Κουτάλατος

Παλιός χαλβάς κουτάλατος με αλεύρι, σερβιρισμένος σε πιάτο με καρύδια και κανέλα

Μαμάδες και νοικοκυρές, σήμερα φτιάχνουμε τον παλιό χαλβά κουτάλατο με αλεύρι, μια συνταγή που μας έρχεται από τα παλιά και μας γεμίζει αναμνήσεις, καθώς είναι ένας από τους πιο υγιεινούς και παραδοσιακούς χαλβάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα!

Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes

Ingredients

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2 ποτήρια αλεύρι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • Κανέλα
  • Καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Instructions

Σε μία κατσαρόλα βάζω την κανέλα, τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζω το λάδι να κάψει καλά. Ρίχνω μέσα το αλεύρι και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύω για να μη σβολιάσει. Το αφήνω να καρβουδιστεί καλά και να φτάσει στο επιθυμητό χρώμα που θέλω. Μόλις φτάσει στο χρώμα που θέλω, το κατεβάζω από το μάτι και ρίχνω σιγά-σιγά το σιρόπι για να μην πιτσιλιστεί και καώ. Αμέσως, με γρήγορες κινήσεις πήζει. Το βάζω σε χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας ο χαλβάς. Στη συνέχεια, παίρνω δύο κουτάλια και κάνω κουταλάτες χαλβάδες και τις βάζω σε ένα πιάτο. Συνοδεύω με κανέλα και καρύδια εάν θέλω.

H συνταγή είναι από την Η κουζινα της Ιωαννας

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμες Συμβουλές

Προσοχή στο Ροδίσμα: Ανακατεύω συνεχώς το αλεύρι με το λάδι για να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Επομένως, δεν πρέπει να αφήσω το μείγμα χωρίς ανακάτεμα, γιατί θα καεί.

Θερμοκρασία Σιροπιού: Προσθέτω το σιρόπι όταν το αλεύρι έχει ροδίσει καλά, αλλά έχω κατεβάσει την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγω το πιτσίλισμα του καυτού λαδιού.

Σχηματισμός Κουταλάτων: Χρησιμοποιώ δύο κουτάλια της σούπας και βουτηγμένα σε κρύο νερό για να μη κολλάει ο χαλβάς. Ωστόσο, δουλεύω γρήγορα γιατί ο χαλβάς πήζει αμέσως.

Διατήρηση: Διατηρώ τον παλιό χαλβά κουταλάτο σε δοχείο με καπάκι στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Ωστόσο, είναι πιο νόστιμος όταν τον απολαμβάνω φρεσκοφτιαγμένο.