Τα Σκαλτσούνια Κρήτης είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση των κρητικών υλικών. Είναι ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας, είτε σαν σνακ είτε σαν γλυκό, και η αυθεντική τους γεύση τα κάνει μοναδικά. Εγώ έχω ένα μικρό μυστικό για να γίνονται ακόμα πιο νόστιμα και θα το μοιραστώ μαζί σας!
Υλικά
Ζύμη
500 γρ.ζάχαρη
320 γρ. βούτυρο
5 γρ. αμμωνία
3 αυγά
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
2 βανίλιες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο σηκώσει)
Γέμιση
500 γρ.μυζήθρα φρέσκια νωπή
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει.
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τ αυγά χτυπημένα,τις βανίλιες και σιγά-σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη η οποία είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Στη συνέχεια ανοίγουμε με τον πλάστη μικρά στρογγυλά φυλλαράκια στο μέγεθος πού έχει ένα πιατάκι του καφέ.
Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας στη μέση και διπλώνουμε σαν μισοφέγγαρο.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κολλήσουν.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης και η ζύμη μας.
Τ’ αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Σκαλτσούνια Κρήτης σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Η ζύμη: Η αμμωνία κάνει τη ζύμη απίστευτα αφράτη και τραγανή. Μην ανησυχήσετε για την έντονη μυρωδιά της κατά το ψήσιμο, καθώς αυτή θα φύγει τελείως.
- Η μυζήθρα: Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε φρέσκια νωπή μυζήθρα. Η γεύση της είναι αυτή που κάνει τη συνταγή αυθεντική.
- Το πλάσιμο: Για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη, χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι. Μπορείτε να κάνετε τα φύλλα πιο λεπτά, αν θέλετε τα σκαλτσούνια σας να γίνουν πιο τραγανά.
- Ο δυόσμος: Ο ξερός δυόσμος δίνει ένα υπέροχο, ιδιαίτερο άρωμα στη γέμιση. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, ψιλοκομμένο.
- Ψήσιμο: Μην παραλείψετε το άλειμμα με αυγό, καθώς είναι αυτό που θα τους δώσει το όμορφο χρυσαφένιο χρώμα τους.
Καλή επιτυχία!!!
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη









