Το να φτιάξεις φύλλο για πιτάκια μόνη σου μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο, αλλά με αυτή τη συνταγή θα γίνει παιχνιδάκι. Η ζύμη βγαίνει μαλακή και εύπλαστη, και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για ό,τι τραβάει η ψυχή σας, από πίτες στον φούρνο μέχρι τηγανητά πιτάκια.

Υλικά

500 αλεύρι για φύλλο (για φύλλα)
Μισό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ξύδι ή ρακί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 ml νερό η 180 γραμ.νερο
Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη η ζύμη ,και για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλευρι , αλάτι, ξύδι, λάδι, νερό σταδιακά και ανακατεύουμε
Μόλις πάρει υφή ζύμης ζυμώνουμε με το χέρι.
Αρχίζουμε σιγά σιγά και προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε 5 λεπτά
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βγάζουμε την ζύμη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για λίγο ακόμη να μην κολλάει αλλά να είναι μαλακή. (όχι πολύ αλευρι να γίνει σκληρή)
Τη σκεπάζουμε για μισή ώρα και την αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας και παίρνουμε τόση ζύμη όσο μεγάλα είναι τα πιτάκια που θέλουμε να κάνουμε

Κάντε ότι θέλετε πιτακια στο τηγάνι – πίτες – τυροπιτάκια στο φούρνο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Αλεύρι: Χρησιμοποιήστε αλεύρι για φύλλο ή σκληρό αλεύρι για πιο εύκολο άνοιγμα και πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  • Ξύδι/Ρακί: Το ξύδι ή η ρακή είναι το μυστικό για να γίνει το φύλλο τραγανό και να μην “μασουλάει” όταν ψηθεί.
  • Υφή ζύμης: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά κατά το ζύμωμα. Αν βάλετε πολύ, η ζύμη θα σκληρύνει και θα είναι δύσκολο να την ανοίξετε.
  • Ευελιξία: Αυτή η ζύμη είναι ιδανική για να φτιάξετε πιτάκια στο τηγάνι, τυρόπιτες στον φούρνο, ή ακόμα και μια μεγάλη σπανακόπιτα.

Καλη Επιτυχία