Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
4 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστείτε λίγο παραπάνω)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
150 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα + 1 επιπλέον για το άλειμμα
3 κουταλιές της σούπας λικέρ λεμόνι ή μπράντι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιου
¾ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε ¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Μόλις η μαγιά αφρίσει, την προσθέτουμε στο γάλα με τη ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας στο αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τη μαγιά, τα χτυπημένα αυγά, το λικέρ ή το μπράντι και το ξύσμα λεμονιου.
Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
“Ξεφουσκώνουμε” τη ζύμη πιέζοντάς την απαλά με την γροθιά μας. Την ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 1 ώρα.
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Χωρίζετε τη ζύµη σε τρία µέρη και πλάθετε τρία µπαστούνια µε τις παλάµες σας. Τα βάζετε δίπλα- δίπλα και
ξεκινάτε το «πλέξιµο» από το κεντρικό κοµµάτι. Γυρίζετε τα δυο άκρα προς τα κάτω και το βάζετε στην φόρμα.
Σκεπάζετε το τσουρέκι µε πετσέτα και το αφήνετε να ανέβει για µια περίπου ώρα. Το αλείφετε µε το επιπλέον αυγό, ελαφρά χτυπηµένο
µε µια κουταλιά νερό, πασπαλίζετε και με σουσάμι και το ψήνετε για 40-45 περίπου λεπτά.