Η Φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό κέικ που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Είναι μια συνταγή που συνδυάζει υπέροχα τα αρώματα της κανέλας και του πορτοκαλιού με τη γλύκα των αποξηραμένων φρούτων και των ξηρών καρπών. Με αυτή τη συνταγή, η Φανουρόπιτα σας θα βγει πεντανόστιμη και με τέλεια υφή.


Υλικά

Για να φτιάξουμε την πίτα μας (για φόρμα 18×26 εκ.), θα χρειαστούμε:

  • 250 γρ. Χυμό πορτοκαλιού (ή χυμό με νερό)
  • 90 γρ. Σπορέλαιο
  • 120-150 γρ. Ζάχαρη
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. Ζάχαρη βανίλιας (ή βανιλίνη)
  • 15 γρ. Μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (και 1 λάιμ προαιρετικά)
  • 100 γρ. Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, κράνμπερι)
  • 50 γρ. Ξηρούς καρπούς (προψημένους)
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα
  • 2 πρέζες Κουρκουμά
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε ζεστό νερό για 15 λεπτά. Πλύνετε καλά και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.
Μπορείτε να τα μουλιάζετε σε αλκοόλ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πολύ νόστιμο)
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, μια πρέζα αλάτι, τον κουρκουμά, την κανέλα, τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε 250 ml χυμό/νερό στο υγρό, προσθέτουμε ζάχαρη και λάδι στο μείγμα του αλευριού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Καλύπτουμε τη φόρμα με χαρτι ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190/200, 35 λεπτά ή στους 170/180-45 λεπτά. Μέχρι να βγει στεγνη η οδοντογλυφίδα. Πασπαλίζουμε το κρύο κέικ με αχνη.

Υ.Γ Στύψτε το χυμό και προσθέστε αρκετό νερό ώστε η συνολική ποσότητα υγρού να είναι 250 ml ή να πάρετε μόνο 250 ml χυμού. Πρόσθεσα στη ζύμη το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα από ένα λάιμ. 
Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο, εκτός από τα δαμάσκηνα. 

Να έχετε πάντα επιτυχία!


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 35-45 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Μούλιασμα των αποξηραμένων φρούτων για 15 λεπτά.

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Φανουρόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Φανουρόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Αποξηραμένα φρούτα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο θέλετε, εκτός από τα δαμάσκηνα. Το μούλιασμά τους σε ζεστό νερό τα μαλακώνει και τα κάνει πιο ζουμερά μέσα στο κέικ.
  • Άρωμα: Η προσθήκη ξύσματος από πορτοκάλι και λάιμ δίνει ένα υπέροχο άρωμα. Εγώ το λατρεύω!
  • Υφή: Ο κουρκουμάς είναι προαιρετικός, αλλά δίνει ένα όμορφο κίτρινο χρώμα στο κέικ, χωρίς να επηρεάζει τη γεύση.
  • Διακόσμηση: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σουσάμι πάνω από το κέικ πριν το ψήσετε, για να γίνει πιο τραγανό.
Προηγούμενο άρθροΓεμιστά κολοκυθάκια & ντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο και άνηθο
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτες γεμιστές στο τηγάνι….αν το φάτε θα σας ξετρελάνει