Η Φανταστική Μηλόπιτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Εγώ τη μηλόπιτα την αγαπώ πολύ γιατί είναι τόσο αρωματική και γεμάτη γεύση, γι’ αυτό την απολαμβάνουμε χειμώνα-καλοκαίρι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για την Ζύμη:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 2 φλιτζάνια
  • Ζάχαρη: 1 κουταλιά της σούπας
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κρύο βούτυρο: 200 γρ. (σε κύβους)
  • Παγωμένο νερό: Μισό φλιτζάνι

Για τη Γέμιση:

  • Μεγάλα μήλα (ιδανικά Granny Smith): 6
  • Κανέλα αλεσμένη: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ξύσμα λεμονιού: 1 κουταλάκι
  • Άμυλο καλαμποκιού (Κορν φλάουρ): 3 κουταλιές της σούπας
  • Καστανή ζάχαρη: 3/4 φλιτζανιού

Για το άλειμμα:

  • Μαλακό βούτυρο: 100 γρ.
  • Αυγό: 1 (διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό)
  • Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Φτιάχνω τη ζύμη.

Τοποθετώ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κρύο βούτυρο σε κύβους σε ένα μίξερ βάσης (ή τα τρίβω με τα χέρια μου).

Χτυπάω μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια υφή χοντρής άμμου.

Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτω το παγωμένο νερό μία κουταλιά της σούπας τη φορά, διπλώνοντας το μείγμα με μια σπάτουλα.

Προσθέτω μόνο αρκετό νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μπορεί να σχηματιστεί σε μπάλα.

Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την ισιώνω, την τυλίγω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

2. Ετοιμάζω τη γέμιση.

Βγάζω τους σπόρους, ξεφλουδίζω και κόβω τα μήλα σε μέτριες χοντρές φέτες.

Τοποθετώ τις φέτες μήλου με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύοντας για να καλυφθεί κάθε κομμάτι.

Λιώνω το βούτυρο (τα 100 γρ.) σε ένα μέτριο τηγάνι και στη συνέχεια προσθέτω τις φέτες μήλου.

Μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, αλλά να παραμένουν λίγο σφιχτά.

Προσθέτω το τριμμένο ξύσμα λεμονιού και αφήνω τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

3. Συναρμολογώ την πίτα.

Αλευρώνω τον πάγκο μου και ανοίγω το μισό κομμάτι της ζύμης αρκετά μεγάλο ώστε να προεξέχει στο ταψί της πίτας (ή σε φόρμα 24-26 εκ.).

Στρώνω τη φόρμα με τη ζύμη.

Κόβω λίγη από την περίσσεια ζύμης και φτιάχνω με την υπόλοιπη ένα χοντρό περίγραμμα (κόθρο) περιμετρικά στις πλευρές της φόρμας.

Πασπαλίζω το κορν φλάουρ πάνω στα μήλα και ανακατεύω απαλά για να καλυφθούν.

Τοποθετώ τα μήλα στη ζύμη στο ταψί.

Για το πλέγμα, αλευρώνω τον πάγκο μου και ανοίγω την υπόλοιπη μισή ζύμη λίγο μεγαλύτερη από την φόρμα.

Χρησιμοποιώ ένα κόφτη πίτσας για να κόψω λωρίδες για να σχηματίσω το πλέγμα για την κορυφή της Φανταστικής Μηλόπιτας.

Αλείφω το πάνω μέρος της ζύμης με το αυγό διαλυμένο σε νερό.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180°C.

Βγάζω, αφήνω να κρυώσει και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 90 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 60 λεπτά (για ψύξη ζύμης) + 60 λεπτά (για κρύωμα πριν το σερβίρισμα)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αντί για την κλασική ζύμη, μπορείς να ραντίσεις τα μπισκότα με λίγο θρυμματισμένα μπισκότα βουτύρου για πιο εύκολη βάση.

Δοκίμασε να προσθέσεις 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο στη γέμιση για έξτρα άρωμα. Δες και άλλες αρωματικές συνταγές με κανέλα.

Για πιο πλούσια υφή, αντικατέστησε τη μισή ποσότητα καστανής ζάχαρης με μέλι. Δες ιδέες για γλυκά με φρούτα.