Το Ρολό Μελιτζάνας με κιμά και τυριά είναι ένα φαγητό που συνδυάζει τέλεια τη γεύση της μελιτζάνας με τον κιμά και τα τυριά, χωρίς την περιττή λιπαρότητα του τηγανίσματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό, νόστιμο και πολύ εντυπωσιακό πιάτο.
Υλικά για το Ρολό Μελιτζάνας
Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο φαγητό, θα χρειαστούμε:
Για τις μελιτζάνες:
- 2-3 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες (700 γρ.)
- Αλμυρό νερό
Για τη γέμιση:
- 350 γρ. Κιμάς
- 1 Κρεμμύδι
- 1 Πιπεριά
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κ.γ. Κύμινο (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. Τζίντζερ (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. Αλάτι
- Πιπέρι
- Γλυκιά πάπρικα
- 200 γρ. Τοματοπολτός
- 100 ml Νερό
- 1 κ.σ. Τοματοπελτές
- Φρέσκος μαϊντανός
Για το στήσιμο και το ψήσιμο:
- 120 γρ. Τριμμένη μοτσαρέλα για πίτσα
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- 70 γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κομμάτι Μοτσαρέλα σε φέτες
- Ρίγανη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες περίπου μισό εκατοστό πάχος
Γεμίζουμε ένα μπολ με αλατισμένο νερό και τοποθετούμε μέσα τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για περίπου 10 με 15 λεπτά
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια-δυο κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι προσθέτουμε την πιπεριά ψιλοκομμένη και στη συνέχεια
μόλις τσιγαριστούν βάζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στην άκρη του τηγανιού και ρίχνουμε μέσα και τον κιμά να πάρει ένα καφέ χρώμα
Μετά τα αναμειγνύουμε όλα μαζί και τα λαχανικά και τον κιμά τρίβουμε μεσα στο τηγάνι το σκόρδο πιπέρι πάπρικα γλυκιά κύμινο λίγο τζίντζερ
αλάτι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν όλα τα μυρωδικά
Στο τέλος ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και 100 ml νερό και τον πελτέ καλύπτουμε το τηγάνι μας σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί
για 20 με 25 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό
Βγάζουμε τις μελιτζάνες σε χαρτι κουζινας και τις στεγνώνουμε με ένα χαρτί από πάνω. Στη συνέχεια σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει μία
λαδόκολλα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ξεκινάμε και τοποθετούμε τις μελιτζάνες τη μία πάνω στην άλλη επικαλυπτόμενες έτσι με τον
τρόπο αυτό να καλύψουμε όλο το ταψί
Αναμιγνύουμε σε ένα μικρό μπολάκι το αλάτι με το πιπέρι και λάδι και με ένα πινέλο αλείφουμε όλες τις μελιτζάνες με το μείγμα αυτό από πάνω
Μετά βάζουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά
Στο χρόνο αυτό ανοίγουμε το τηγάνι μας με τον κιμά και ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρώς όταν εξατμιστεί το νερό σβήνουμε την φωτιά
και το αφήνουμε να κρυώσει
Μόλις βγάλουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο απλώνουμε το μείγμα του κιμά πάνω από τις μελιτζάνες για να τις καλύψουμε
Πασπαλίζουμε πάλι με τριμμένη μοτσαρέλα και παρμεζάνα και ξεκινάμε με τη βοήθεια του χαρτιού να φτιάξουμε το ρόλο
Με ένα πινέλο αλείφουμε το ρολό από πάνω με το πουρέ ντομάτας και απλώνουμε κατά μήκος του ρόλου απο πάνω φετούλες μοτσαρέλας και πασπαλίζουμε με ρίγανη
και ξαναβάζουμε στο φούρνο 180 βαθμούς για άλλα 15 με 20 λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 60-70 λεπτά (συνολικά).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Μούλιασμα μελιτζάνας, 10-15 λεπτά.
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Ρολό Μελιτζάνας
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το ρολό μελιτζάνας με κιμά σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Χωρίς τηγάνι: Η μέθοδος με το ψήσιμο στον φούρνο είναι πολύ πιο υγιεινή και ταυτόχρονα κάνει τις μελιτζάνες πιο μαλακές και νόστιμες.
- Ξεπίκρισμα: Το αλάτι στο νερό βοηθάει τις μελιτζάνες να χάσουν την πικρίλα τους. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
- Το μυστικό: Ο τρόπος που στρώνουμε τις μελιτζάνες πάνω στο τυρί είναι αυτό που κάνει το ρολό να δένει τέλεια και να μην διαλύεται.
- Τυριά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τυριά της αρεσκείας σας, αρκεί να λιώνουν εύκολα. Το μείγμα μοτσαρέλας και παρμεζάνας δίνει υπέροχη γεύση.
Καλή Απόλαυση









