Τα Αφράτα Ψωμάκια με Γέμιση είναι τόσο μαλακά, νόστιμα, μυρωδάτα και παχουλά, που ερωτεύεστε αμέσως αυτή τη συνταγή. Η χρήση κεφίρ και η ειδική τεχνική της ξεκούρασης στο ψυγείο κάνουν τη ζύμη απίστευτα εύπλαστη και την υφή του τελικού ψωμιού αέρινη. Είναι ιδανικά για να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε γέμιση επιθυμείτε, από σοκολάτα και μαρμελάδα, μέχρι αλμυρό τυρί ή αλλαντικά. Δοκιμάστε τα Αφράτα Ψωμάκια με Γέμιση , θα μείνετε ευχαριστημένοι!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Ζύμη

Τι χρειαζόμαστε:

  • Γάλα (χλιαρό) – 125 ml
  • Κεφίρ (σε θερμοκρασία δωματίου) – 125 ml
  • Μαγιά νωπή – 15 γρ. (ή 5-7 γρ. ξηρή)
  • Ζάχαρη – 60 γρ. (μειώστε για αλμυρή γέμιση)
  • Μαλακό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) – 50 γρ.
  • Αυγά – 2 τεμάχια (κρατάμε 1 κρόκο για το άλειμμα)
  • Σόδα μαγειρική – 2 γρ. (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 500 – 550 γρ.
  • Αλάτι – Μια πρέζα
  • Ζάχαρη βανίλιας (ή βανιλίνη) – 1 φακελάκι

Για το Γέμισμα (Επιλογή)

Υλικά:

  • Σοκολάτα (κουβερτούρα ή πραλίνα)
  • Μαρμελάδα
  • Κρέμα (π.χ. κρέμα ζαχαροπλαστικής)
  • Αλμυρή γέμιση (π.χ. τυρί φέτα, ανθότυρο, αλλαντικά)

Για το Άλειμμα

Υλικά:

  • Κρόκος αυγού – 1 τεμάχιο
  • Νερό ή γάλα – 1 κσ
  • Σουσάμι – (Προαιρετικά, για πασπάλισμα)

Εκτέλεση Συνταγής

Τα βήματα για τη μαλακή και μυρωδάτη ζύμη:

1. Ενεργοποίηση Μαγιάς: Αραιώστε τη νωπή μαγιά σε ζεστό γάλα. Ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς.

2. Πρώτη Ανάμειξη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά : αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, σόδα, βανίλια. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε λίγο.

3. Προσθήκη Υγρών: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το κεφίρ με τα αυγά και το μαλακό βούτυρο . Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο αλεύρι.

4. Ζύμωμα και Πρώτο Φούσκωμα: Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε σε ένα σκεπασμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά .

5. Ψύξη (Το Μυστικό): Μετά το πρώτο φούσκωμα, βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1,5-2 ώρες . Μην παραλείψετε αυτό το βήμα, κάνει τη ζύμη απίστευτα εύπλαστη και αφράτη.

6. Κοπή Ρολών: Παίρνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε κομμάτια των 70-75 γρ. και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μια λωρίδα. Βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε (σοκολάτα, μαρμελάδα, τυρί) κατά μήκος της λωρίδας και τυλίγουμε σε ρολό ή σε σχήμα πιτακιού. Κοπή Ρολών: 70-75 γρ.

7. Δεύτερο Φούσκωμα: Απλώνουμε τα ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε σε ζεστό μέρος και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμα 30-45 λεπτά.

8. Ψήσιμο: Λαδώνουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό ή γάλα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C – 180°C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Δείτε κι άλλες συνταγές για αρτοποιήματα. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Πρώτου Φουσκώματος: 30 λεπτά

Χρόνος Ψύξης: 1,5 – 2 ώρες

Χρόνος Δεύτερου Φουσκώματος: 30 – 45 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 – 3,5 ώρες


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για τα πιο αφράτα ψωμάκια

Η Νωπή Μαγιά: Η νωπή μαγιά είναι καλύτερη για αυτή τη ζύμη, δίνοντας πιο έντονη γεύση και καλύτερο φούσκωμα. Αν χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά (περίπου 5-7 γραμμάρια), διαλύστε την κι αυτή στο χλιαρό γάλα.

Το Μυστικό του Ψυγείου: Το βήμα με το ψυγείο είναι κρίσιμο. Η αργή ωρίμανση της ζύμης στους χαμηλούς βαθμούς την κάνει απίστευτα εύπλαστη , ελαφριά και αυξάνει την αφράτη υφή μετά το ψήσιμο.

Αλμυρά Ψωμάκια: Μπορείτε να φτιάξετε και αλμυρά πιτάκια με αυτή τη ζύμη. Απλά μειώστε τη ζάχαρη στους 20-30 γρ. και προσθέστε αλμυρή γέμιση (π.χ. τυρί, αλλαντικά, ελιές).

Γέμιση: Φροντίστε η γέμιση να είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν βάλετε πολύ ζεστή γέμιση, θα επηρεάσει το φούσκωμα της ζύμης.


Σχετικές Συνταγές

Αφράτη Τυρόπιτα Κουρού

Ελαφριά Μακαρονοσαλάτα για Μπουφέ

Παραδοσιακό Τσουρέκι με Μαχλέπι