Γιανιώτικα Τριγωνάκια

Υλικά

56 τριγωνάκια 150ο – 160ο C
14 φύλλα κρούστας ( φρέσκα μαλακά ) ½ kg περίπου
100 gr φύλλο κανταίφι ψημένο
1 1/2 φλ.τσ σπορέλαιο ( πινέλο )

Γέμιση
250ml σιρόπι καυτό ( από γλυκό του κουταλιού )
250gr καρύδια τριμμένα με τη φρυγανιά
50gr φρυγανιά τριμμένη ή μπισκότα
1 κ.γλ κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γλ γαρύφαλλο τριμμένο
56 γαρύφαλλα καρφάκια στο κέντρο κάθε τριγώνου

Σιρόπι κρύο γλυκό – ζεστό σιρόπι
200gr ζάχαρη
250ml νερό
1κ.γ γλυκόζη
2 ξύλα κανέλας
1/2 λεμόνι τον χυμό και τη φλούδα
4 γαρύφαλλα καρφωμένα στη φλούδα του λεμονιού

Εκτέλεση

Ρίχνω στο καυτό σιρόπι το μίγμα των τριμμένων καρυδιών και της φρυγανιάς με τα κανελογαρύφαλλα .
Προσθέτω και το ψημένο φύλλο κανταίφι και το ενσωματώνω το μίγμα .


Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο λαδωμένα μεταξύ τους και επάνω, φύλλα κρούστας με την μεγάλη πλευρά οριζόντια μπροστά μας.
Χωρίζω το φύλλο στη μέση και πάλι μέχρι να έχω 8 λωρίδες .
Στη βάση κάθε λωρίδας, βάζω από 1 κ γλ μείγμα και τα διπλώνω σε τριγωνάκια. Τα τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και για τα άλλα φύλλα.
Στο τέλος έχω 56 τριγωνάκια σε δύο ταψιά.
Τα λαδώνω καλά με πινέλο ( περισσότερο στις γωνίες τους για να μην μαυρίσουν ) και ζουλάμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο τους.
Ψήνω στις αντιστάσεις , στους 150ο – 160ο C μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σιροπιάζουμε με το πινέλο και από τις δύο πλευρές τους.

Τα αφήνουμε να τραβήξουν και μετά τα αφήνουμε όρθια , για ένα βράδυ, να στεγνώσουν εξωτερικά και να μην κολλάνε. ( αν θέλουμε )
Μπορούμε να τα τυλίξουμε και με σοκολάτα.

Καλή επιτυχία

H συνταγή είναι της Παπαβασιλείου-Βίκα Θεοδώρα

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τρίγωνα Πανοράματος 

Η Συνταγή είναι του pastry chef του Stratos Petrou

Υλικά

Για το Σιρόπι
500 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
400 γρ Νερό

Για την Κρέμα
700 γρ Γάλα Πλήρες
130 γρ Ζάχαρη
125 γρ Κορν Φλάουρ
90 γρ Αλεύρι
6 κρόκους Αυγών μεσαιους
Ξύσμα από ένα Λεμόνι
2 κουτ σούπας Βούτυρο Αγελαδινό

Για τα Τρίγωνα
450 γρ Φύλλο Κρούστας
150 γρ Βούτυρο Αγελαδινό
100 γρ Βούτυρο Πρόβειο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη και διαφορετική κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος όπου ρίχνουμε σε ένα μπολ ένα μέρος από το γάλα
και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
Στο μπολάκι με το γάλα προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά να διαλυθούν
Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
Οταν έχω χτυπήσει πολύ καλά τα αυγά σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και το κορν φλάουερ και τα χτυπάμε όλα μαζί
μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και προσθέτουμε Το βούτυρο τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανάβουμε τη φωτιά σε χαμηλή
ένταση ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα
Η κρέμα μας θα είναι έτοιμη όταν θα είναι αρκετά σφιχτή και συμπαγής, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ σκεπάζοντας την επιφάνεια της με μεμβράνη
ώστε να μην πιάσει κρουστά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Πάμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε τα τριγωνάκια μας όπως τον πάγκο εργασίας απλώνω το φύλλο κρούστας με τη μεγάλη πλευρά προς τα εμάς και
κόβοντας το σε τρεις με τέσσερις λωρίδες αναλόγως το μέγεθος που επιθυμείτε
Οταν κόψουμε τις λωρίδες της τη βάζουμε σε μία επάνω στην άλλη αν κόψετε τέσσερις θα φτιάξετε πιο μικρά τριγωνάκια Εγώ έκοψα τρεις για να μου βγούνε
μεγαλύτερα
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα τριγωνάκια μας όπου θα χρειαστούμε τρεις λωρίδες από το φύλλο στις οποίες πασπαλίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και φτιάχνουμε
τριγωνάκια έτσι ακριβώς όπως σας δείχνω

Οταν έχουμε διπλώστε το φύλλο το κόβουμε στη μέση όπου δημιουργούμε δύο πιο μικρά τρίγωνα παίρνουμε το ένα και τοποθετούμε στο εσωτερικό του
κομμάτια από λαδόκολλα σε σχήμα μπάλας ώστε να παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ψησίματος
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί
Ενα μυστικό για να είναι πετυχημένη η συνταγή είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας βούτυρο εγώ χρησιμοποίησα αγελαδινό και πρόβειο
για ωραιότερο άρωμα
Οταν έχω τελειώσει με όλα τα βουτυρώνω ελαφρώς και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν
ενα χρυσαφένιο χρώμα

Πριν ξεκινήσω τη συνταγή έχω ετοιμάσει το σιρόπι καθώς θα πρέπει να είναι κρύο όπου εχω ρίξει όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζω μέχρι
να διαλυθεί η ζάχαρη για περίπου 1 λεπτό από τη στιγμή του βρασμού
Ετοιμα ψημένα τα τριγωνάκια μας αφαιρούμε τη λαδόκολλα και έτσι όπως είναι καυτά τα ρίχνουμε στο σιρόπι μέχρι να σιροπιαστούν καλά και τα μεταφέρουμε
σε μία σχάρα ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι
Οταν τα σιροπιάζουμε όλα τα αφήνουμε να κρυώσουν και αυτά μέχρι να τα γεμίσουμε
Πάμε να γεμίσουμε τα υπέροχα τρίγωνα εγώ χτυπάω ελαφρώς την κρέμα Καθώς την είχα τοποθετήσει στο ψυγείο και έσφιξε λιγάκι παραπάνω σε εσάς μπορεί να
μη χρειαστεί και με τη βοήθεια μία σακούλα ζαχαροπλαστικής γεμίζω τα τρίγωνα τα πασπαλίζω με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και το τοποθετώ σε μία πιατέλα
Οταν γεμίσουμε όλα τα τρίγωνα τα διατηρούμε στο ψυγείο και καλό είναι να καταναλωθούν άμεσα για να μην πανιαζει το φύλλο

Προηγούμενο άρθροΣικάτο αμυγδαλωτό κέικ
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια στο τηγάνι: Η τεμπελιά γίνεται απόλαυση!