Οι γκιουζλεμέδες είναι λαχταριστά τηγανητά τυροπιτάκια με λεπτό, τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση φέτας, που αποτελούν έναν γευστικό πειρασμό στον οποίο δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί. Το ιδιαίτερο σχήμα φακέλου τους κρύβει μέσα του μια ζεστή αγκαλιά από τυρί που λιώνει στο στόμα, προσφέροντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την πανεύκολη και αγαπημένη συνταγή.


Υλικά για τη Ζύμη

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 με 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 90 γραμμάρια λάδι

Υλικά για τη Γέμιση

  • 500 γραμμάρια τυρί (φέτα ή άλλο λευκό τυρί)
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση της Συνταγής

Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύω το νερό, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Σιγά-σιγά, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μου.

Για τη γέμιση, χτυπάω το τριμμένο τυρί με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ.

Παίρνω κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο φύλλο. Στη συνέχεια, ραντίζω το φύλλο με λίγο λάδι. Με το χέρι μου, απλώνω τη γέμιση διάσπαρτα πάνω στο λαδωμένο φύλλο και το διπλώνω σαν φάκελο, δηλαδή πρώτα τις δύο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο.

Τηγανίζω σε ρηχό τηγάνι με μπόλικο, ζεστό, αλλά όχι καυτό, ελαιόλαδο. Πρώτα τηγανίζω την πλευρά που έχει το “δίπλωμα”, ώστε να μην ανοίξουν, και μετά τα γυρίζω από την άλλη πλευρά. Μόλις βγάλω τα φακελάκια από το τηγάνι, τα τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τους Γκιουζλεμέδες

Για να γίνουν οι γκιουζλεμέδες σας πιο τραγανοί, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο που είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, κατά το τηγάνισμα.

Μην παραφορτώνετε το τηγάνι με πολλούς γκιουζλεμέδες, για να ψηθούν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανοί.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο πιπέρι ή ρίγανη στη γέμιση για να τους δώσετε μια πιο πικάντικη γεύση.

H Συνταγή είναι της Αλέκα Αδάμ Μπούμπουλη